Avokadas :: Persea americana :: walnuts.lt patarimai

   Pradžia  Paieška  Skelbimai Pradžia »

Avokadas | Augalų katalogas

Avokadas - (botaniškai aligatoriaus kriaušė – Persea americana) yra 6–20 m aukščio tropikų medis. Gamtoje auga nuo Meksikos iki Brazilijos. Šiuo metu auginamas visoje tropikų ir subtropikų juostoje.

Lapai elipsiški, smailėjantys, odiški, blizgantys, šviesiai arba tamsiai žali, apatinė lapų pusė pilkšva. Primena apelsininio citrinmedžio lapus.

Žydi dideliais žiedynais, turinčiais po 100–300 žiedų, bet apdulkinama maždaug 0,1%. Pagrindine priežastimi yra tai, kad pirmą žydėjimo dieną tik piestelė yra brandi, o kuokeliai dar nėra išsivystę. Po to žiedas vienai dienai susiskleidžia. Kitą dieną žiedas vėl išsiskleidžia, kuokeliai yra subrendę, bet piestelė jau nuvytusi. Be to, žiedai su subrendusiais kuokeliais ir piestelėmis išsiskleidžia skirtingu dienos metu.

Vaisius yra kiaušiniška arba kriaušiška uoga. Pagal tai avokadų rūšys skirstomi į tris geografines grupes:

1.Antilų grupė (tropikų) kilusi iš tropikų žemumų sričių (iki 800 m virš jūros lygio). Šiai grupei priklauso rūšys “Valdin”, “Simonds” ir “Juodasis princas” (Waldin, Simmonds, Black Prince). Jautrūs šalčiui. Vaisiai sveria 0,4–1,5 kg.

2.Gvatemalos (vidutinės juostos) kilusi iš kalnuotų tropikų sričių (800–2.800 m virš jūros lygio). Būdingi šios grupės atstovai yra rūšys “Bemik” ir “Hass” (Bemik, Hass). Gali pakelti trumpalaikį temperatūros kritimą iki 0 C°. Vaisiai sveria 0,5–1,5 kg.




3.Meksikos (subtropikų) kilusi iš subtropinių Meksikos sričių. Priskiriamos rūšys, labiau atsparios žemoms temperatūroms (nenukenčia esant trumpalaikiam temperatūros kritimui iki – 4 C°). Šios grupės rūšys yra auginamos dažniausiai. Šiai grupei priklauso rūšys “Gotfrid” ir “Pernod” (Gottfried, Pernod). Vaisiai mažesni (iki 250 g).

Šiuo metu egzistuoja ir rūšys, gautos kryžminant dviejų skirtingų grupių rūšis (dažniausiai Gvatemalos ir Meksikos).

Avokadai skinami neprinokę, todėl parduotuvėse paprastai yra nesunokę - kieti. Nusipirkus juos reikia suvynioti į popierių ir laikyti kambario temperatūroje, kol suminkštės. Žalių su gelsvu atspalviu avokadų minkštimas būna kremo tirštumo, neryškaus, šiek tiek primenančio riešutus skonio, todėl jų dedama į pikantiškus patiekalus.

Žalios spalvos avokadai gerai dera su jūrų gėrybėmis, įvairiomis daržovėmis, pavyzdžiui, pomidorais, salotomis, krapais.

Supjaustyti avokadai greitai tamsėja, todėl juos tuoj pat reikia pašlakstyti citrinos sultimis.

Avokadai labai kaloringi (100 g avokado – 100 kalorijų), juose daug sočiųjų riebiųjų rūgščių, šiek tiek baltymų, karotino, vitaminų B1, B2, K, PP, daug vitamino E, kalio, truputis kalcio, fosforo, geležies. Ir nė trupučio cholesterolio, priešingai, sočiosios rūgštys skaido cholesterolį.

Avokadus patariama valgyti linkusiems į mažakraujystę, turintiems padidėjusį kraujospūdį, jie naudingi odai, plaukams. Avokadai valgomi švieži, iš jų galima pasigaminti įvairių patiekalų, ypač salotų. Reikėtų naudoti kuo liesesnį majonezą.

Avokado auginimo ypatumai »














Gyvenkime sveikai, spalvotai, patogiai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaujant, grybaujant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)
walnuts.lt facebook'e  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas   

© 2oo8-2019. Laima&LS. Rašyti administratoriams. Paskutinis atnaujinimas: 2019-07-12