Kvapusis bazilikas :: Prieskoniniai augalai :: walnuts.lt patarimai

   Pradžia  Paieška  Skelbimai Pradžia »

Kvapusis bazilikas | Ocimum basilicum | Augalų katalogas

Bazilikai - kvapusis bazilikas (Ocimum basilicum) - jau prieš daugelį tūkstančių metų Indijoje bazilikas buvo populiarus prieskonis. Iš ten jis pradėjo savo kelionę per Viduržemio pajūrio kraštus į Europą, kur šiandien aptinkama daugybė jo rūšių ir veislių.

Vienametis gausiai šakotas augalas, priklausomai nuo klimato ir augavietės, užauga iki 50 cm aukščio. Jo stiebas briaunotas. Ant stiebo išsidėstę kvapūs, pailgai ovališki lapai. Juose yra daug eterinių aliejų. Jei augalas periodiškai nenupjaunamas, vasarą pasirodo baltų ar rožinių žiedų varpos. Žydinčius bazilikus gausiai lanko bitės.

Yra daugybė baziliko rūšių ir veislių. Vienos nuo kitų skiriasi lapų dydžiu, jų spalva (šviesiai žalia, tamsiai žalia ir rausva), lapijos gausumu, taip pat kvapu bei jo stiprumu. Vienų bazilikų kvapas panašus į gvazdikų, kitų - į lauro lapelių arba muskato riešutų kvapą. Todėl bazilikai gali pakeisti minėtus prieskonius.

Kad visiškai atsiskleistų baziliko aromatas, augavietė turi būti saulėta ir šilta, o dirvožemis - humusingas ir laidus vandeniui.

Šilumamėgės rūšies augalai sėjami pavasarį (balandžio pirmą dekadą) 15-20C patalpoje. Sėklos dygsta ir šviesoje, todėl tik lengvai apiberiamos žeme, sudygsta po 7 - 10 dienų. Po to daigynai ar vazonai pastatomi ant šiltos palangės arba į šildomą šiltnamį.




Kai pradeda formuotis tikrasis lapelis, daigai retinami, eilutėje tarp daigų paliekant 5 cm. Išrauti daigai pikuojami į dėžutes 5X5 cm atstumais. Daigams augant, dieną palaikoma 18 - 20 C temperatūra, naktį - 15 C. Daigams prigijus, patariama tręšti mineralinių trąšų tirpalu: 10 g amonio salietros, 20 g superfosfato, 10 g kalio chlorido 10 1 vandens. Juo palaistomą 1 - 1,5 m2 daigyno. Paskui daigai nuplaunami, liejant vandeniu. Likus 10 - 12 dienų iki sodinimo į dirvą, daigai pradedami pratinti prie lauko sąlygų.

Geriausias auginimo būdas – lizdinis. Jei viršūnės nuskabomos, augalai geriau šakojasi.

Bazilikai labai jautrūs šalnoms, todėl į dirvą sodinami, paprastajam erškėčiui pradėjus žydėti (birželio 7 - 22 d.). Daigai sodinami lygioje vietoje arba lysvėse 40 cm tarpueiliais, 20 - 30 cm atstumais tarp daigų. Prigijus daigams, į 10 m2 išberiama 100 - 150 g amonio salietros. Keletą bazilikų galima išsiauginti balkone dėžutėje arba ant palangių puodeliuose. Per visą vegetaciją reikia palaikyti purią, nepiktžolėtą dirvą. Sausrų metu bazilikus reikia laistyti.

Apskritai, patartina auginti vazonuose, nes, esant prastam orui, galima pernešti į patalpą. Ant palangės jis auga taip pat gerai. Bazilikas neturi išdžiūti, bet laistant per gausiai stiebai greitai supūva.

Aromatingiausi bazilikai, būtent žydėjimo pradžioje, todėl tuo metu ir pjaunami. Nupjauti augalai džiovinami gerai vėdinamoje, nesaulėtoje patalpoje. Išdžiovintą bazilikų žolę reikia laikyti sandariai uždarytuose induose.

Lapus taip pat galima ne tik džiovinti bet ir šaldyti, bet tuomet jie būna ne tokie aromatingi.

Bazilikas yra nepakeičiamas Viduržemio pajūrio kraštų virtuvėje. Salotoms, makaronų padažams, mėsos ir žuvies patiekalams jis suteikia specifinį skonį. Be to, sunkiai virškinamas maistas greičiau įsisavinamas.

Eterinis aliejus ramina nervus. Baziliko lapų arbata mažina skrandžio ir žarnyno spazmus, žadina apetitą.

Baziliko ekstraktas vartojamas burnai skalauti, kad būtų gaivus kvapas. Saują šviežių baziliko lapų reikia užplikyti ¼ l karšto vandens ir palaikyti 15 minučių. Šiuo skysčiu skalauti burną.

Bazilikas yra dekoratyvus augalas, tinkantis balkonams ir terasoms. Įvairių veislių bazilikams būdingas skirtingas aromatas ir labai gražios formos lapai. Be to, žiedus mėgsta bitės.

Žalia ir džiovinta bazilikų žole paskaninamos sriubos, daržovių salotos ir kiti įvairūs mėsos, žuvies, varškės, tarkuotų bulvių patiekalai, konservai.














Gyvenkime sveikai, spalvotai, patogiai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaujant, grybaujant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)
walnuts.lt facebook'e  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas   

© 2oo8-2019. Laima&LS. Rašyti administratoriams. Paskutinis atnaujinimas: 2019-07-12