Cukinija (Cucurbita) :: walnuts.lt patarimai

   Pradžia  Paieška  Skelbimai  Dabar skaitote: Augalų katalogas Pradžia »

  


Cukinija | Autorius: Laima | walnuts.ltCukinija | Nuotraukos autorius: Laima | walnuts.lt

Cukinija (lotyniškai - Cucurbita pepo var. giromontina, angliškai - zucchini) – paprastojo moliūgo (Cucurbita pepo) kultūrinė atmaina. Dar vadinama itališkais aguročiais. Kilęs iš Šiaurės Amerikos, XVI a. atgabentas į Europą, kur plačiai paplito.

Augalas žolinis, stiebas šliaužiojantis. Lapai dideli, skiautėti, šiurkštūs. Žiedai dideli, vienanamiai, geltonos spalvos. Vaisiai dideli, priklausomai nuo veislės gali būti pailgi arba šiek tiek apvalaini. Dažniausiai auginamos tamsiai žalios, bet gali būti ir šviesiai žalios, geltonų bei dryžuotų (žali su šviesesniais dryžiais), su balsvu minkštimu, kurio viduryje susitelkusios mažos, minkštos, valgomos sėklos.

Cukinijos žydi vyriškais ir moteriškais žiedais, vyriškieji žiedai nužydi, nudžiūsta ir nukrenta, o moteriškieji, yra su vaisiaus užuomazga, ir jei buvo apdulkinti, užsimezga ir vystosi cukinija (vaisius).

Daugelio Europos, Amerikos šalių virtuvėse vartojama įdaryta, kepta, virta cukinija. Jaunas cukinijas drąsiai galima valgyti ir šviežias. Taip pat.. iš cukinijų gaminamos uogienės, kompotai.



AUGINIMAS

• Cukinijų sėklos sėjamos maždaug 5 cm gylyje, į vieną duobutę beriant 1-3 sėklas, sudygsta gan greitai, sudygus paliekamas stipriausias daigas.

• Cukinijos priskiriamos prie nereiklių augalų, jiems nereikia ypatingai trąšios žemės, gerai augs ir ant ar šalia komposto krūvos ir kažkokiame šviesesniame, vėjo neužpučiamame sodo kamputyje

• Cukinijų daigus reikėtų persodinti į atvirą teritoriją tik tada, kai pastovi temperatūra yra NEmažesnė nei 10 laipsnių šilumos.

• Jei cukinijų sėklas sėjate tiesiai į dirvą, tai vertėtų daryti maždaug gegužės antroje pusėje ar birželio pirmosiomis dienomis, kai dirva įšyla iki 11–13 C. Ir bet kokiu atveju tik praėjus pavasarinių šalnų tikimybei.



P l a č i a u »» Cukinijų auginimo ypatumai



DERLIUS

• Cukinijas kurias laikysite per žiemą, reikėtų paauginti iki maksimalaus dydžio ir nuskinti tik tada, kai jų žievė sukietės.

• Jei cukinijas konservuosite ar tuoj pat vartosite maistui, juos skinkite tada, kai jų dydis sudarys ketvirtadalį ar trečdalį maksimalaus dydžio.

• Rudenį cukinijų derlių vertėtų nusiimti iki pirmųjų šalnų.



P l a č i a u »» Moliūginių daržovių derliaus ypatumai



Niam niam..

Cukinijos vienos iš lengviausiai virškinamų ir sveikiausių bei vertingiausių daržovių, be to, tai ko gero vienintelė daržovė, tinkanti vartoti visiems žmonėms, ir sveikuoliams ir ne, nepaisant nei jų amžiaus, nei sveikatos būklės.

Cukinijos yra valgomos keptos, virtos, troškintos, įdarytos, taip pat ir žalios. Iš jų daromos salotos, spaudžiamos sultys, kepami blynai, pyragai, apkepai, paįvairinami bulviniai blynai ar plokštainis, naudojami garnyrams, padažams, kokteiliams, verdamos sriubos, netgi verdamas kompotas, uogienė bei gaminami cukinijų makaronai. Taip pat, cukinija gali būti rauginama bei marinuojama. Juostelėmis supjaustytos cukinijos gali pakeisti įprastus lazanijos lakštus.

Valgomi ir cukinijų žiedai, juos galima kepti tešloje, džiūvėsėliuose, įdaryti. Beje, valgomi ir žali žiedai, paįvairinant jais salotas, taip pat, cukinijų žiedai gali būti naudojami įvairių patiekalų puošimui.

Cukinijos turi ypatingą savybę – sugerti kitų daržovių skonį, dėl ko.. ji puikiai dera su kitomis daržovėmis, prisitaiko prie bet kokių prieskoninių žolelių.



Receptainė »» Cukinija - Gaminam? Ragaunam? Skanaujam?



Cukinija ir sveikata

• Cukinija labiausiai vertinama, dėl jos savybės - sureguliuoti vandens balansą organizme, pasižymi šlapimą varančiu poveikiu. Be to, padeda pašalinti druskų perteklių, toksines medžiagas, sunkiuosius metalus. Taip pat, cukinijos naudingos kamuojant tinimui.

• Cukinijos rekomenduojame valgyti sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, netgi laikomos - širdies superproduktu, jose nėra cholesterolio bei sočiųjų riebalų.

• Cukinijos rekomenduojamos vartoti sergant mažakraujyste, be to, jos gerina kraujo kokybę.

• Cukinijos padeda kovoje su bloguoju cholesteroliu, jose gausu tirpių sklaidulų, kurios būtent ir atsakingos už cholesterolio kraujyje mažinimą.

• Cukinijos padeda ilgam užtikrinti sotumo jausmą, gerina žarnyno veiklą, skatina virškinimą, mažina vidurių užkietėjimą.



P l a č i a u »» Cukinija - nauda sveikatai


Raktiniai žodžiai » Cukinija • Daržovės • Moliūginės daržovės • Vijokliniai augalai •












Gyvenkime sveikai, spalvotai, patogiai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaujant, grybaujant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)
walnuts.lt facebook'e  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas   

© 2oo8-2024. Laima&LS. Rašyti administratoriams. Paskutinis atnaujinimas: 2023-09-11