Dumplūnė (dumplainiai) :: Bulvininių šeimos augalas :: walnuts.lt patarimai

   Pradžia  Paieška  Skelbimai Pradžia »

Dumplūnė | Dumplainiai | Augalų katalogas

Dumplūnė (dumplainiai) - tai vienametis bulvinių šeimos augalas, panašus į pomidorą. Jų yra ir vienmečių, ir daugiamečių. Būdinga jiems visiems savybė vaisius – uoga (2-5 cm skersmens) apvalkale. Iš čia kilęs ir pavadinimas, graikiškai jis reiškia pūslę. Jiems priklauso arti 100 rūšių, paplitusių visame pasaulyje. Tačiau daugiausiai jų auga Pietų Amerikoje. Taigi, kaip ir dauguma bulvinių šeimos augalų, dumplūnė mūsų šalį pasiekė iš Amerikos žemyno.

Dumplūnės žiedai pavieniai, išsidėstę lapų pažastyse, geltoni arba žalsvai oranžiniai, juos gaubia ryškios taurelės (žalios, geltonos, oranžinės). Lapai ilgakočiai, su smailiomis viršūnėmis, švelniai plaukuoti, pakraščiai kiek dantyti. Viršutinėje stiebo dalyje išsidėstę po kelis, apatinėje – pavieniai. Kai užsimezga vaisius, taurelė padidėja nuo 25 iki 45 kartų ir apgaubia vaisių. Augalo vaisius pailgas arba apvalus, gelsvas, rusvas, geltonas, oranžinis ar žalsvas.

Vaisiai paprastai pradeda nokti ir subręsta liepos mėn. Ir noksta iki rugsėjo. Ant krūmelio vienu metu būna ir žiedų ir vaisių. Vaisiaus svoris, priklausomai nuo rūšies ir veislės, svyruoja, nuo 1 iki 60 g. Vaisiuje daug mažyčių suspaustų sėklų - net iki 100 ir daugiau. Dumplainių valgomi ne tik vaisiai, bet galima maistui naudoti ir ūglius bei pernokusių vaisių sėklas. o liaudies medicinoje itin vertinamos dumplūnės šaknys.




Lietuvoje auginami:

• daugiamečiai - tokios dumplūnės nevalgomos, tačiau jie labai dekoratyvūs.
• vienmečiai - tai valgomosios (Physalis ixocarpa Brot.) ir žemuoginės ( Physalis pubescens L.) dumplūnės. Neapsigaukite, jie nieko bendro su žemuogėmis neturi.


VALGOMOSIOS dumplūnės kilusios iš Meksikos, todėl dažnai vadinamos tiesiog meksikietišku pomidoru, užauga iki 80-100 cm aukščio.

Valgomosios dumplūnės skonis specifinis, ne visiems malonus, nes vaisiuose yra fizalino - karčios medžiagos, be to, jie gleivėti, nors šiaip skonis gan pikantiškas - pomidoras su ananaso prieskoniu.

Valgomosios dumplūnės vaisių dedama į sriubas, salotas, iš jų gaminama ikra, konservai su morkomis pomidorų padaže, vaisiai marinuojami ir raugiami, norint išgauti pikantiškesnių skonių, dedami į raugiamus kopūstus. Prieš gaminimą ar konservavimą dumplūnės vaisiai minutę palaikomi karštame vandenyje, kad lengviau nusivalytų juos gaubiantis lipnus apvalkalas.


ŽEMUOGINĖS dumplūnės - kilusios iš Šiaurės Amerikos pietinių rajonų, užauga iki 30-40 cm.

Žemuoginės dumplūnės skonis malonus, žemuogių kvapo ir prieskonio. Jo vaisiuose yra citrinos rūgšties, vitamino C, karotino, rauginių ir pektininių medžiagų. Žemuoginiai valgomi žali arba verdama labai skani uogienė su citrina. Juos skanu valgyti ir džiovintus, kaip razinas.


Dumplainiai vertingi ir medicininiu požiūriu:

• Dumplūnės vaisiuose gausu vitamino C, yra folio rūgšties, šiek tiek kalio, fosforo, seleno, geležies, vitaminų B ir C, rauginių ir pektininių medžiagų, turinčių želatinos sąvybių, žemuoginiuose dumplainiuose dar yra ir citrinos rūgšties, vitamino C, karotino.

• Dumplūnės yra medžiagų, kurios ramina nervų sistemą bei malšina skausmą. Todėl tinka sergant sąnarių ligomis, norint atpalaiduoti raumenis bei numalšinti spazminius pilvo skausmus.

Dumplainių nauda organizmui »


Dumplūnės paprastai auginamos iš daigelių. Bet, nemulčiuotoje dirvoje užsisėja ir patys, bet uogos tada sunoksta vėlai, derlius būna labai mažas. Paprastai savaime darže užsisėjusios sėklos pradeda dygti tik esant 15 °C temperatūrai.

Jų galima pasiruošti ir patiems (daigumas - 80 proc.). Suminkštėję vaisiai perpjaunami pusiau, arbatiniu šaukšteliu išskobiamos sėklos su minkštimu ir sudedama į stiklainį. Laikoma 20-22 laipsnių šilumoje 2-3 paras, kad išrūgtų. Paskui nuplaunama vandeniu ir apdžiovinama. Iki pavasario saugoma sausai ir vėsiai.

Geriausiai sėti kovo pabaigoje (ar nors iki balandžio vidurio) į dėžutes šiltnamyje arba ant palangės, maždaug 1,3 cm gyliu. Namuose dėžutės uždengiamos stiklu ar polietilenu, laikoma šiltai (20-25 C), pasėlis dažnai išvėdinamas. Sėklos sudygsta maždaug po 5–7 dienų. Praėjus maždaug savaitei po sudygimo, temperatūra mažinama, kad geriau vystytųsi augalų šaknų sistema.

Dumplainių auginimo ypatumai »


Vegetacijos trukmė, priklausomai nuo veislės, tęsiasi nuo 90 iki 130 dienų. Pirmieji vaisiai sunoksta po 1,5 mėn. nuo daigų pasodinimo į lauką.

Vienas keras per vasarą subrandina apie 2-3 kg vaisių. Apvalkalėlis perplyšta ir visiškai sunokę vaisiai dažniausiai nukrenta ant žemės. Pati uoga būna 2 – 5 cm skersmens, spalva įvairuoja priklausomai nuo veislės nuo žalsvos, švelniai gelsvos iki oranžinės. Primena mažą žalią ar neprinokusį pomidoriuką.

Jeigu iš vaisių gaminami pirmieji patiekalai, reikia skinti mažiau prinokusius, jeigu bus panaudoti desertams - visai prinokusius, tuomet vaisiai yra saldūs.

Nuskinti ne iki galo sunokę, nepažeisti vaisiai 1–4 °C temperatūroje gali laikytis iki 2 mėnesių. Vaisius vertėtų laikyti tiesiog kartoninėse dėžutėse, kambario temperatūroje, susluoksniavus su popieriumi.

Ir dar:

Dumplūnė - be paminėtų (dumplainiai, meksikietišku pomidoras) pavadinimų, kitose kalbose dar vadinamas kinišku arba japonišku žibintu, žiemine vyšnia bei indijos ženšeniu (naudojamas tradicinėje kinų medicinoje)














Gyvenkime sveikai, spalvotai, patogiai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaujant, grybaujant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)
walnuts.lt facebook'e  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas   

© 2oo8-2019. Laima&LS. Rašyti administratoriams. Paskutinis atnaujinimas: 2019-07-12