Kvapusis mairūnas :: Prieskoniniai augalai :: walnuts.lt patarimai

   Pradžia  Paieška  Skelbimai Pradžia »

Kvapusis mairūnas | Augalų katalogas

Kvapusis mairūnas - Majorana hortensis Moench - daugiametis (mūsų krašte vienmetis arba dvimetis) augalas, išaugantis iki 25 - 50 cm aukščio. Auginamas soduose, daržuose. Žydi liepą - rugsėjį. Sėklos subręsta retai ir dažnai būna nedaigios. Todėl mairūną reikia dauginti vegetatyviniu būdu. Gana dažnas.

Mairūnų tėvynė - Indija. Senovės Graikijoje ir Romoje šiuos augalus žmonės vartojo ir kaip vaistažoles, ir kaip prieskonius. Iš jų pagaminti aliejai seniau laikyti meilę skatinančiomis priemonėmis. Kadaise buvo manoma, kad mairūnų aromatas gina žmogų nuo nelaimių ir saugo jo sveikatą. Šie augalai padėdavo skorpionui įgėlus, nuo raganų užkeikimų. Mairūno planeta - Merkurijus. Magijos tikslams ir burtams mairūnai naudojami kaip smilkalai ar priemonė aprūkyti. Jie esą padeda keliautojams, meilėje, gina nuo priešų, saugo gerovę, pinigus.

Ir vaistams ir prieskoniams dažniausiai naudojama žolė, renkama žydėjimo pradžioje, lapai, rečiau žiedų pumpurai bei sėklos. Žaliava turi būti džiovinama ir laikoma tamsoje, sandariai uždarytuose induose arba dėžutėse. Ji turi specifinį kvapą ir aitroką, truputį deginantį skonį. Nuo šviesos truputi patamsėja, beveik pajuoduoja visos žalios spalvos dalys, ir žaliava praranda ne tik prekinę išvaizdą, bet vertingąsias savybes.

Lapeliuose ir žieduose būna 0,50 - 0,90 proc. eterinio aliejaus, kurio pagrindinę dalį sudaro terpinenas, taip pat kamparas, borneolis, terpineolis, sabinenas, be to, juose yra apie 9,5 proc. rauginių medžiagų, cukraus, organinių rūgščių, karčiųjų, mineralinių medžiagų.




Mairūnai skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina apetitą, mažina vidurių pūtimą, vartojami sergant gastritu. Šiam tikslui ruošiami mišiniai su ramunėlėmis ir pipirmėtėmis. Jie mažina galvos skausmą, ramina, gydo uždegimus, naikina bakterijas ir virusus. Peršalus ir kosint galima išbandyti mairūnų inhaliacijas, kurios gana efektyvios.

Eterinio aliejaus (Oleum majoranae) poveikis organizmui panašus. Jis žudo bakterijas, slopina skausmą, spazmus, uždegimus, lengvina atsikosėjimą, varo tulžį. Be to gerina kraujo apytaką, skrandžio ir žarnyno veiklą, mažina kraujo spaudimą, persivalgius šalina nemalonius pojūčius, skatina toksinų šalinimąsi iš organizmo.

Mairūnų poveikis organizmui dvejopas. Mairūnas stiprus antioksidantas, kuris trukdo susidaryti piktybiniams augliams. Vartojama dideliais kiekiais ši medžiaga naikina bakterijas. Tai patvirtinta moksliniais laboratoriniais tyrimais. Antra vertus, augaluose randama ir hidrochinono. Jį vartojant ilgą laiką gali atsirasti piktybinių auglių. Eksperimentais ši hipotezė nepatvirtinta, bet teoriškai įmanoma. Iš čia kyla išvada - kasdien ir ilgai, nuolat mairūnų vartoti, matyt, nereikėtų.

Yra gurmanų, didelių prieskonių mėgėjų ir vertintojų, kurie kvapiuosius mairūnus augina kambaryje, vazonėliuose kaip kambarines gėles. Žiemą, kad geriau augtų, juos papildomai apšviečia. Kartais net atskiria kampelius, sukuria savotiškas oranžerijas.

Augalas medingas, nektaras lengvai pasiekiamas bičių.

Ankščiau, kol nežinota vertingų apynių savybių, mairūnas buvo naudojamas alaus ir net vyno gamyboje. Juo paskaninamos sriubos, padažai, troškinta mėsa, ypač aviena, faršas, paštetas, varškė, dešros.

Tai - pagrindinis koldūnų prieskonis. Jų žalia ir džiovinta žole paskaninama, mėsa, žuvis, daržovės ir konservai, sriubos bei padažai.

Mairūnai gerai auga šiltoje, saulėtoje vietoje, mėgsta derlingą, neutralią arba silpnai rūgščią priesmėlio, arba priemolio dirvą. Dirva mairūnais ruošiama ir tręšiama taip pat kaip bazilikams.

Mairūnai auginami iš daigų. 10 m2 apsodinti mairūnais reikia 0,2 g sėklų. Kovo antrojoje pusėje mairūnai sėjami šiltnamyje arba kambaryje į dėžutę. Stiklu arba polietilenine plėvele pridengta dėžutė laikoma šiltoje vietoje (24 C temperatūroje). Sudygsta po 7 - 14 dienų. Kai susiformuoja 2 lapeliai, daigai pikuojami į dėžutes 5X3 - 5 cm atstumais. Daigams augti tinkamiausia oro temperatūra - 15 - 20 C Kai jie prigyja, naudinga patręšti mineralinių trąšų tirpalu: 10 1 vandens, 10 g amonio salietros,20 g superfosfato, 10 g. kalio sulfato. Trąšų tirpalu palietus daigus reikia nuplauti vandeniu. Likus 10 dienų iki sodinimo į dirvą, jie pradedamipratinti prie lauko sąlygų.

Mairūnai jautrūs šalnoms, todėl daigai į dirvą sodinami šalnoms praėjus, paprastajai alyvai pradėjus žydėti (gegužės 17 - 29 d.). Lygioje dirvoje arba lysvėse daigai sodinami 5 eilių juostomis, 20 cm tarp eilių ir 20 cm. eilėje tarp daigų, o tarp juostų 40 - 50 cm atstumais. Didesnis mairūnų žolės derlius gaunamas, kai į vieną duobute sodinama po 2 - 3 daigus.

Keletą mairūnų galima auginti balkone, dėžutėse arba puodeliuose antpalangės. Kai daigai prigyja, į 10 m2 išberiama 100 g amonio salietros, 50 g superfosfato ir 40 g kalio chlorido. Išbertos trąšos įterpiamos ir mairūnai palaistomu. Per visą vegetaciją purenami tarpueiliai, ravimos piktžolės, sausrų metu laistomi.

Mairūnai pjaunami masinio žydėjimo pradžioje, paliekant nuo dirvos 5 cm aukščio stiebus. Šiltą vasarą rūpestingai prižiūrimų mairūnų iki rudens užauga antras derlius. Todėl nupjautus mairūnus patariama patręšti tokiu pat trąšų mišiniu kaip daigams prigijus. Antras mairūnų derlius pjaunamas prieš stipresnes, šalnas - rugsėjo pabaigoje - spalio pradžioje.

Rudenį keletą augalų pasisodinus į puodelius, žalių mairūnų galima turėti ir žiemą.














Gyvenkime sveikai, spalvotai, patogiai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaujant, grybaujant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)
walnuts.lt facebook'e  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas   

© 2oo8-2019. Laima&LS. Rašyti administratoriams. Paskutinis atnaujinimas: 2019-07-12