Šalavijas :: Prieskoniniai augalai :: walnuts.lt patarimai

   Pradžia  Paieška  Skelbimai Pradžia »

Vaistinis šalavijas | Augalų katalogas

Šalavijas - lūpažiedžių (Labiatae) šeimos, dekoratyvus, daugiametis, dvimetis arba vienmetis puskrūmis, 25-70 cm aukščio, pusiau sumedėjęs. Lapai su koteliais, priešiniai, pailgai nusmailėjantys, plaukuoti, nuo žalios iki pilkai žalios spalvos (išskyrus vieną variatetą su ryškiai purpuriškais lapais). Pražysta antrais-trečiais metais. Žydi gegužės - liepos mėn., kartais net iki šalnų. Žiedai purpuriškai mėlyni, kamparo kvapo. Sėklos apvalios, maždaug 2 cm skersmens, rudos.

Kilęs nuo Viduržemio jūros pakrančių. Savaime auga tik šilto ir sauso klimato kraštuose. Kultivuojamas pietinėje Ukrainoje, Šiaurės Kaukaze ir Moldavijoje. Mūsų respublikoje vaistinis šalavijas kartais apšąla.

Dauginamas sėklomis, kerais bei ūgliais. Sėklos daigios 2-5 metus. Sėjama anksti pavasarį į dėžutes, arba vėliau tiesiai į dirvą. Sudygsta per 8-12 dienų. 1 m2 auginama 10-12 daigų. Pirmais metais išauga graži lapų skrotelė, o antrais žydi ir bręsta sėklos. Kai kurie augalai pražysta ir pirmais metais. Sėjinukai pirmais metais auga silpnai, antraisiais - išsišakoja, stiebas pradeda medėti.

Vienoje vietoje gali augti 4-6 metus. Kas pavasarį šalaviją reikia atjauninti, nupjaustyti sumedėjusias šakeles, paliekant 5 cm stiebelį virš žemės.

Šalavijas mėgsta šilumą ir saulę, pakantus sausrai tačiau jautrus net ir ne dideliam drėgmės pertekliui. Puikiai auga nepiktžolėtuose priesmėlio ar lengvo priemolio nerūgščiuose humusinguose dirvožemiuose. Tinkamiausi priešsėliai - kaupiamosios ir ankstyvosios daržovės, pūdymas. Vaistiniai šalavijai besniegėmis žiemomis linkę pašalti, todėl reikia pridengti. Vaistinį šalaviją galima dauginti ir atlankomis bei kero dalijimu.




Vaistams ir prieskoniams prieš žydėjimą arba rugsėjo mėnesį nuskinti lapeliai būna aromatingiausi. Be to geriausiai skonio savybes išlaiko iš lėto džiovinami lapeliai. Kokybiškai išdžiūvę lapai yra natūralios spalvos ir specifinio kvapo.

Nuo seniausių laikų šalavijas buvo vartojamas medicinoje ir maisto konservavimui, o maisto paskaninimui pradėtas vartoti tik nuo 17 a. Švieži ir džiovinti šalavijų lapai vartojami riebios kiaulienos, avienos, ankštinių daržovių, silkės, žuvies patiekalams, dešroms, paštetams, marinatams, sūriams, paukštienai pagardinti. Tinka baltiems padažams, kepenų, patiekalams, omletams, salotoms, konservams pagardinti, nealkoholiniams gėrimams aromatizuoti. Amerikoje vartojamas kaip būtinas prieskonis keptam kalakutui per padėkos dieną. Galima derinti su mėtomis, baziliku, katžole, melisa.

Tai priemonė burnos ertmės, gerklės uždegimams gydyti, tinka skalavimams. Šalavijo nuoviro pavilgai gali būti dedami ant sužeistos vietos. Taip pat vartojami skaudant dantims, nuo dantenų uždegimo, nuo plaukų slinkimo, galima mirkyti prakaituojančias kojas. Šalavijų lapai slopina prakaito liaukų, pieno liaukų sekreciją, todėl jų arbatos geriamos norint nutraukti maitinimą krūtimi. Jis taip pat vartojamas menopauzės simptomams, tokiems kaip karščio mušimas, slopinimui. Didžiojoje Britanijoje atliktų tyrimų duomenimis, vartojant šalavijo lapų ištraukas ar sausus miltelius, pacientams sumažėdavo prakaitavimas net 50 proc.

Vaistinį šalaviją vertėtų auginti kiekvienai šeimininkei savo sodeliuose, darželiuose ar net gėlynuose. Jo labai malonus, aromatingas kvapas, lapai turi daug eterinio aliejaus (1,2-2,5%), mineralinių medžiagų, vitamino B1, taip pat rauginių ir karčiųjų medžiagų.

Lietuvoje auginamas vaistinis šalavijas (Salvia officinalis) ir Kvapusis šalavijas (Salvia Sclarea).














Gyvenkime sveikai, spalvotai, patogiai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaujant, grybaujant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)
walnuts.lt facebook'e  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas   

© 2oo8-2019. Laima&LS. Rašyti administratoriams. Paskutinis atnaujinimas: 2019-07-12