Serbentas (Ribes) :: walnuts.lt patarimai

   Pradžia  Paieška  Skelbimai  Dabar skaitote: Augalų katalogas Pradžia »

  


Serbentas | RibesSerbentas | Ribes

Serbentas (Ribes) - tai monotipinės agrastinių (Grossulariaceae) šeimos daugiamečių uogakrūmių gentis, paplitusi Šiaurės pusrutulio šaltojo ir vidutinio klimato juostose, taip pat Vidurio ir Pietų Amerikos kalnuose.

Genčiai priklausantys krūmai yra žemi arba vidutinio aukščio (1-2 m), lygiomis ir dygliuotomis šakomis. Lapai paprasti, triskiaučiai arba penkiaskiaučiai. Žiedai smulkūs, susitelkę į svyrančias arba stačias kekes. Žiedai gali būti žali, žalsvi, gelsvi arba rausvi. Vaisiai – rutuliškos arba šiek tiek pailgos, raudonos, juodos arba baltos (gelsvos) spalvos, sultingos uogos su keliomis arba daug sėklų. Uogos viršuje – apyžiedžio liekanos.

Serbentai dažnas augalas Lietuvoje, gan dažnai auginamas soduose, taip pat auga drėgnuose miškuose, upių ir ežerų pakraščiuose. Žydi balandžio – gegužės mėnesiais. Uogos prinoksta liepos – rugpjūčio mėnesiais. Lietuvoje savaime auga 3 rūšys ir dar kelios auginamos.

Serbentai - vasaržaliai, priklausomai nuo veislės gali būti pusrutuliškas arba išlinkusiomis šakomis vaiskrūmis arba dekoratyvinis krūmas.



AUGINIMAS

• Serbentai nėra reiklūs dirvožemiui, tačiau geriausiai auga ir dera pasodinti įvairiuose priesmėliuose bei priemoliuose.

• Serbentus galima sodinti ir pavasarį, ir rudenį, bet geriausia spalio menesį.

• Serbentai geriausiai auga, jei juos pasodiname saulėtoje vietoje.

• Serbentų sodinukus reikia sodinti ~5-8 cm giliau, nei jie buvo pasodinti medelyne, atstumas tarp pasodintų serbentų krūmų turėtų būti ~0,8-1 m.

• Serbentų krūmai formuojami tuojau po pasodinimo. Pasodinus pavasarį visi ūgliai nukerpami, virš žemės paliekama 5-7 cm ilgio stiebai.



P l a č i a u »» Serbentų auginimo ypatumai



DERLIUS

• Prinokę raudonieji serbentai, skirtingai nei paprastai juodieji serbentai nenubyra, jie gali ilgai kaboti ant šakelių, jų maistinė vertė nekinta, tačiau ilgai laikyti irgi nevertėtų, jos, sakykim džiūsta ar gal tiksliau susiraukšlėja.



Niam niam..

Serbentų uogos valgomos šviežios, konservuotos, šaldytos. Iš jų verdama uogienė, kompotas, gaminami marmeladas, sirupas, želė, vynai, sultys, daromi balzamai.

Serbentai rekomenduojami dietinei mitybai, naudingos vaikams. Plačiai naudojamos konditerijos pramonėje, dėl gražios spalvos maišomos į kitų uogų ir vaisių gaminius.

Lapuose ir pumpuruose susitelkusių eterinių aliejų komponentai naudojami parfumerijoje. Uogos, lapai ir pumpurai vartojami ir liaudies medicinoje.



Receptainė »» Serbentas - Gaminam? Ragaunam? Skanaujam?



Serbentas ir sveikata

• Vertingiausi yra juodi serbentai, po to seka raudoni bei balti, tačiau atskirai paėmus kiekvienos spalvos serbentai turi šį tą ypatingo, būdingo tik jiems.

• Juodieji serbentai - viena vertingiausių uoginių kultūrų ir yra naudingas praktiškai visas augalas: uogos, lapai bei pumpurai, išskyrus šaknis, kurios irgi yra mokslininkų tiriamos.

• Vyresnio amžiaus žmonėms patariama rinktis būtent baltuosius serbentus, jie mažiau rūgštūs bei saldesni už raudonuosius serbentus.

• Renkantis serbentus, vertėtų žinoti, kad raudonieji iš visų serbentų rūšių yra rūgščiausi.



P l a č i a u »» Serbentas - nauda sveikatai


Raktiniai žodžiai » Krūmai • Serbentai • Uogakrūmiai • Uogos •












Gyvenkime sveikai, spalvotai, patogiai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaujant, grybaujant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)
walnuts.lt facebook'e  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas   

© 2oo8-2024. Laima&LS. Rašyti administratoriams. Paskutinis atnaujinimas: 2023-09-11