DUMPLAINIŲ auginimo ypatumai :: walnuts.lt PATARIMAI daržininkams

   Pradžia  Paieška  Skelbimai  Dabar skaitote: Daržas | DARŽOVIŲ auginimo katalogas Pradžia »

Dumplūnė | Dumplainiai | Daržas

Dumplūnė (dumplainiai) - tai vienametis bulvinių šeimos augalas, panašus į pomidorą. Jų yra ir vienmečių, ir daugiamečių. Būdinga jiems visiems savybė vaisius – uoga (2-5 cm skersmens) apvalkale. Iš čia kilęs ir pavadinimas, graikiškai jis reiškia pūslę. Jiems priklauso arti 100 rūšių, paplitusių visame pasaulyje. Tačiau daugiausiai jų auga Pietų Amerikoje. Taigi, kaip ir dauguma bulvinių šeimos augalų, dumplūnė mūsų šalį pasiekė iš Amerikos žemyno.




Lietuvoje auginami:

• daugiamečiai - tokios dumplūnės nevalgomos, tačiau jie labai dekoratyvūs.
• vienmečiai - tai valgomosios (Physalis ixocarpa Brot.) ir žemuoginės ( Physalis pubescens L.) dumplūnės. Neapsigaukite, jie nieko bendro su žemuogėmis neturi.


Valgomosios dumplūnės kilusios iš Meksikos, todėl dažnai vadinamos tiesiog meksikietišku pomidoru, užauga iki 80-100 cm aukščio.
Žemuoginės dumplūnės - kilusios iš Šiaurės Amerikos pietinių rajonų, užauga iki 30-40 cm.


Sėklų ruošimas

Dumplūnės paprastai auginamos iš daigelių. Bet, nemulčiuotoje dirvoje užsisėja ir patys, bet uogos tada sunoksta vėlai, derlius būna labai mažas. Paprastai savaime darže užsisėjusios sėklos pradeda dygti tik esant 15 °C temperatūrai.

Jų galima pasiruošti ir patiems (daigumas - 80 proc.). Suminkštėję vaisiai perpjaunami pusiau, arbatiniu šaukšteliu išskobiamos sėklos su minkštimu ir sudedama į stiklainį. Laikoma 20-22 laipsnių šilumoje 2-3 paras, kad išrūgtų. Paskui nuplaunama vandeniu ir apdžiovinama. Iki pavasario saugoma sausai ir vėsiai.


Sėjimas, pikiavimas, sodinimas

• Geriausiai sėti kovo pabaigoje (ar nors iki balandžio vidurio) į dėžutes šiltnamyje arba ant palangės, maždaug 1,3 cm gyliu. Namuose dėžutės uždengiamos stiklu ar polietilenu, laikoma šiltai (20-25 C), pasėlis dažnai išvėdinamas. Sėklos sudygsta maždaug po 5–7 dienų. Praėjus maždaug savaitei po sudygimo, temperatūra mažinama, kad geriau vystytųsi augalų šaknų sistema.

• Valgomosios dumplūnės daigai auga greitai. Paaugę sėjinukai išpikiuojami į atskirus vazonėlius. Dumplūnių daigai užauga per 35–40 dienų, į lauką sodinami praėjus šalnų pavojui, maždaug gegužės viduryje arba pabaigoje kas 60 cm, žemuoginių dumplūnių - kas 30-40 cm. Šiltnamyje sodinama anksčiau, todėl dera 1,5 mėn. ilgiau.

• Dumplūnės mėgsta saulę, šilumą, todėl geriausiai auga prie 18-25 C laipsnių šilumos, todėl šiltnamis šioms daržovėms idealiausia auginimo vieta.

• auginama panašiai kaip pomidorus, tik jų nereikia rišti ir laužyti pažastinių ūglių, taigi paprastai nereikalingos ir atramos, nors, jei visgi auginate, lauke rekomenduojama pririšti prie kuoliuko.

• dumplainius reikėtų dažnai bet po truputį laistyti, krūmeliai itin mėgsta vandenį (visą augimo metą), tačiau kai vaisiai bresta vandens kiekį reikėtų sumažinti.

• krūmelius keletą kartų vertėtų apkaupkite, kad išleistų papildomų šaknų.

• itin rūgščioje žemėje dumplūnės augs prastai, dėl ko, savaime suprantama, nukentės derliaus kokybė. Geriausiai auga lengvame priemolyje arba priesmėlyje.

• nemėgsta ir šviežio mėšlo.

• beto, galima sodinti ir ne lysvėse, o atskiruose vazonuose - nėra reiklūs dideliam žemės kiekiui.


DERLIUS

Vegetacijos trukmė, priklausomai nuo veislės, tęsiasi nuo 90 iki 130 dienų. Pirmieji vaisiai sunoksta po 1,5 mėn. nuo daigų pasodinimo į lauką.

Vienas keras per vasarą subrandina apie 2-3 kg vaisių. Apvalkalėlis perplyšta ir visiškai sunokę vaisiai dažniausiai nukrenta ant žemės. Pati uoga būna 2 – 5 cm skersmens, spalva įvairuoja priklausomai nuo veislės nuo žalsvos, švelniai gelsvos iki oranžinės. Primena mažą žalią ar neprinokusį pomidoriuką.

Jeigu iš vaisių gaminami pirmieji patiekalai, reikia skinti mažiau prinokusius, jeigu bus panaudoti desertams - visai prinokusius, tuomet vaisiai yra saldūs.

Nuskinti ne iki galo sunokę, nepažeisti vaisiai 1–4 °C temperatūroje gali laikytis iki 2 mėnesių. Vaisius vertėtų laikyti tiesiog kartoninėse dėžutėse, kambario temperatūroje, susluoksniavus su popieriumi.

Dumplainių nauda organizmui »
Daugiau apie Dumplūnes (dumplainius) »



 Taisyti / Papildyti » 












Gyvenkime sveikai, spalvotai, patogiai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaujant, grybaujant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)
walnuts.lt facebook'e  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas   

© 2oo8-2017. Laima&LS. Rašyti administratoriams. Mobiliems. Paskutinis atnaujinimas: 2017-10-05