Augalai » Agrastas

   Augalų katalogas |

Agrastas | Šaltinis: PixabayAgrastas | Nuotraukos šaltinis: Pixabay

Agrastas (Ribes uva-crispa) – agrastinių (Grossulariaceae) šeimos daugiametis uogakrūmis, priklausomai nuo veislės 0,8-2,0 m aukščio ir iki 1,5 m pločio. Lietuvoje auginama iš paprastojo agrasto rūšies kilusios kultūrinės veislės. Lietuvoje priskaičiuojama virš 30 skirtingų rūšių. Viena iš populiariausių uogų Anglijoje.

Stiebai ir ūgliai dygliuoti arba be dyglių. Lapai 3–5 skiaučių. Vaisius – uoga su koteliu, užsimezga kekėse po 1-3, apvalus arba pailgas, plikas arba plaukuotas. Dažniausiai auginamos žalios spalvos agrastai, tačiau, priklausomai nuo veislės uogos gali būti raudonos, violetinės, purpurinės, geltonos arba baltos spalvos. Uogos malonaus, švelniai rūgštoko skonio. Lietuvoje prinoksta liepos mėnesį.

AUGINIMAS

• Agrastui reikėtų parinkti saulėtą vietą, mėgsta vandeniui laidžią, puveningą, drėgną, silpnai rūgščią dirvą. Nemėgsta smėlingos dirvos ir vietų, kur užsistovi vanduo.

• Agrastus galima auginti net ir balkone ar terasose, juos pasodinus į apšiltintus, pvz. putplasčio vazonus arba žiemos metu vazonus su agrastais perkelti į patalpas kuriose temperatūra laikytųsi maždaug nuo +5 iki -10 laipsnių. Auginant vazonuose vertėtų rinktis savidulkes agrastų veisles.

• Agrastai sodinami antroje rugsėjo pusėje arba pavasarį dar nesusprogus pumpurams, maždaug kovo pabaigoje - balandžio pradžioje. O jei sodinukas užaugintas vazonuose.. galima sodinti ir vasarą.

• Pasodinti agrastai paprastai derėti pradeda 2-3 metais.

• Nors agrastai yra priskiriami prie daugiamečių krūmų, tačiau gausiai dera maždaug 15-20 metų, žinoma jei yra nuolat genimas ir prižiūrimas krūmas. O po to derlingumas tiesiog mažėja ir daugiau kaip 30 metų netgi netikslinga auginti.

• Agrastų sodinukas sodinamas 8-10 cm giliau nei jis augo prieš tai.

P l a č i a u »» Agrastų auginimo ypatumai

DERLIUS

• Agrastai ilgesniam laikymui renkami žali ir prinokę.

• Priklausomai nuo to kokios uogos buvo surinktos jos skirtingai apdirbamos. Mažiau prinokę – marinuojamos su daržovėmis, dedamos į saldžiarūgščius padažus.

P l a č i a u »» Agrastų derliaus ypatumai

Niam niam..

Uogos malonaus, švelniai rūgštoko skonio.

• Neprinokusios uogos vartojamos konditerijoje, apnokusios – konservavimui, uogienėms, prinokusios – desertui, marmeladui, vynui, valgomos žalios.

• Ilgam laikymui uogos šaldomos ir sublimuojamos, konservuojamos cukrumi.

Receptainė »» Agrastas - Gaminam? Ragaunam? Skanaujam?

Agrastas ir sveikata

• Agrastai mažina kraujospūdį ir stiprina kraujagysles.

• Šviežios uogos skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, todėl jas patartina valgyti sergantiems inkstų, šlapimo pūslės, virškinamojo trakto (ypač užkietėjus viduriams), hipertonine liga, ateroskleroze, mažakraujyste.

• Agrastų sultys mažina troškulį ir gaivina, bet šiek tiek laisvina vidurius, paskanintos medumi gydo gerklės perštėjimą.

• Jas tinka vartoti sutrikusios medžiagų apykaitos, nutukusiems žmonėms. Turintiems antsvorio tris keturias savaites patartina su nekaloringu maistu valgyti daug agrastų. Tai padės suplonėti. Kalorijų agrastai turi visai nedaug - 100g uogų turi tik 48 kilokalorijas.

P l a č i a u »» Agrastas - nauda sveikatai


Raktiniai žodžiai » Agrastas • Krūmai • Uogakrūmiai • Uogos •

 Taisyti | Papildyti  




© 2oo8-2024. Laima&LS. Kontaktai. Paskutinis atnaujinimas: 2024-04-25  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas