Augalai » Poras

   Augalų katalogas |

Poras | Allium porrumPoras | Allium porrum

Poras - Allium porrum – lelijinių (Liliaceae) šeimos, česnakų ir svogūnų (Allium) genties augalas iš Viduržemio jūros rytinių pakrančių. Apatinė baltoji dalis yra pagrindinė valgomoji augalo dalis. Tačiau ir žalieji viršutiniai lapai taip pat vartojami maistui.

Tai dvimetis augalas, pirmais metais išaugina netikrus stiebus ir lapus, kurie apgaubia vieni kitus ir sudaro netikrą sustorėjusį stiebą, kuris gali siekti 50-100 centimetrų aukščio. Antraisiais metais išsivysto stambus, rutuliškus žiedynas.. pradeda žydėti (dažniausiai baltais, bet gali būti ir ryškiai purpuriniai mažyžiai žiedeliai) liepos mėnesio pradžioje, o baigia žydėti rugpjūčio mėnesio pabaigoje. Rugsėjo - spalio mėnesiais sunoksta porų vaisiai, kurių dėžutėse subręsta po 2–6 juodas sėklas, kurios išlieka daigios 1-2 metus.

Porai gali būti ankstyvi, vidutinio vėlyvumo ir vėlyvi. Ankstyvųjų baltoji dalis plonesnė. O vidutinio vėlyvumo porai išaugina vešlius žalius lapus.

Yra tokia legenda: apie 640 metus po Kristaus gimimo, svarbiame mūšyje su saksais valai norėdami atskirti savuosius, kepures papuošė porų lapais. Nuo tada porai tapo Velso emblema. Visada buvo puošiamasi minint sėkmingą mūšį.

AUGINIMAS

• Porai nepakenčia persodinimo, todėl geriausia juos sėti į kasetines daigyklas arba atskirus puodelius, kad kuo mažiau nukentėtų šaknys, juos persodinant.
• Geriausiai porus auginti ten kur, praeitais metais, augo kopūstai ar ankštiniai augalai, tuomet porai puikiai laikysis per žiemą.
• Porų derlius bus didesnis, jei jiems augant žemė bus ne tik nuolatos drėgna, bet ir derlinga, porams patinka derlingos, anksčiau mėšlu ar kita gerai perpuvusia organika tręštos dirvos.

P l a č i a u »» PORŲ auginimo ypatumai

DERLIUS

• Porai - žalumyninė daržovė, todėl nuimtas derlius ilgai, iki pavasario, laikyti netinkamas.
• Porus galima nuimti paskiausiai iš visų daržovių, jie gan atsparūs šalčiams, nors palikti per žiemą jų nevertėtų, daugumos veislių porai visgi palikti per žiemą sušala ir sunyksta.

P l a č i a u »» Porų derliaus nuėmimas ir laikymas

Niam niam..

• 100 g porų tėra 35 kcal.

Porai pasižymi švelnesniu skoniu nei svogūnai.
Porai ypač pagardina salotas, troškinius, sriubas, jie labai skanūs ir švieži, ir kepti. Nors skaniausia ir dažniausiai vartojama baltoji poro dalis (netikras stiebas), bet.. neskubėkite išmesti ir viršutinių žalių lapų – juos taip pat galima sudėti į troškinius ir sriubas.

Receptainė »» Poras - Gaminam? Ragaunam? Skanaujam?

Poras ir sveikata

• Porai gerina virškinimą.
• Poruose yra vitaminų C, K ir folio rūgšties, mikroelementų kalio, kalcio, magnio, geležies ir mangano. Vitamino C, kalio porai turi gerokai daugiau nei svogūnai.
• Porai pasižymi antibakteriniu ir antioksidantiniu poveikiu.
• Porai žadina apetitą.
• Nuolat valgant porų iš organizmo valomi šlakai bei pasišalina skysčių sankaupos.
• Senovės Graikijoje porų duodavo apsinuodijus maistu.

P l a č i a u »» Poras - nauda sveikatai

 Taisyti | Papildyti  




•  CHOOSE qUICK LOAN HERE NO COLLATERAL REqUIRED

Patalpintas: 2023-11-16 • PASLAUGOS • Kiti • new York.



Visi skelbimai


© 2oo8-2024. Laima&LS. Kontaktai. Paskutinis atnaujinimas: 2023-09-11  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas