Kvapniojo mairūno derliaus ypatumai

   Pradžia  Paieška  Skelbimai  Dabar skaitote: Derlius Pradžia »


Mairūnas | Kvapusis mairūnas | 4

Ir vaistams ir prieskoniams dažniausiai renkami mairūno lapai, kiek rečiau žiedų pumpurai bei sėklos, nors dažniausiai tiesiog pjaunama visa viršutinė augalo dalis.

• Mairūnai pjaunami prieš pat žydėjimą arba masinio žydėjimo pradžioje, paliekant nuo dirvos 5-6 cm aukščio stiebus. Šiltą vasarą rūpestingai prižiūrimų mairūnų iki rudens užauga antras derlius, kuris pjaunamas prieš stipresnes, šalnas - rugsėjo pabaigoje-spalio pradžioje.

• Nuplautas vandeniu mairūnas surišamas nedideliais ryšeliais, pakabinamas tamsoje, gerai vėdinamoje, sausoje, saulės nepasiekiamoje vietoje, ne aukštesnėje kaip 40 laipsnių temperatūroje. Nuo šviesos džiovinama žolė patamsėja, beveik pajuoduoja visos žalios spalvos dalys, ir žaliava praranda ne tik prekinę išvaizdą, bet savo vertingąsias savybes.

• Išdžiovinus lapukai nubraukiami nuo stiebelių, stiebeliai išmetami.

• Džiovintas mairūnas laikomas tamsoje, sandariai uždarytuose stikliniuose induose.

• Išdžiovintą mairūną rekomenduojama naudoti ne ilgiau kaip 2 metus, optimaliausias variantas - iki sekančio derliaus.







 Taisyti / Papildyti » 









SIŪLOM PASKAITYTI

REKLAMA



NAUDINGA




Gyvenkime sveikai, spalvotai, patogiai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaujant, grybaujant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)
walnuts.lt facebook'e  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas   

© 2oo8-2022. Laima&LS. Rašyti administratoriams. Paskutinis atnaujinimas: 2022-07-28