Lazdyno riešutai (Corylus) :: walnuts.lt PATARIMAI

   Pradžia  Paieška  Skelbimai  Dabar skaitote: Riešutai Pradžia »


Lazdynas | Corylus | 1

Lazdynas (Corylus) – 2-10 m aukščio beržinių šeimos daugiametis krūmas ar medis, lietuvių kalboje turintis daug sinonimų: lazda, lazdenis, lazdų medis, riešutlazda, riešutas, lazdų krūmas. Aukštaitijoje ir Žemaitijoje daug kaimų pavadinta Lazdynų, Lazdynėlių, Lazdynės, Lazdinių, Lazdyniškių ir panašiais vardais. Įdomu, kad joks kitas krūmas neturėjo savo globėjo, tik lazdynas buvo Lazdonos – riešutų ir lazdynų sergėtojos bei vaisingumo deivės – saugomas. Gal todėl ir gyvena iki 200 metų..


Lietuvos paupiuose ir palaukėse auga paprastasis lazdynas. Tikėta jo antgamtine galia: po lazdynu pasislėpusio velnio net Perkūno kulkos nepaima. Lazdyno šakelėmis žmonės apkaišiodavo langus ir tikėdavo, kad tada į namą netrenks perkūnas. Daug dainų, mįslių jo garbei sukurta, pavyzdžiui, Dvylika brolių rankom susikibę. Prinokę riešutai patys krenta žemėn. Kevalo tvirtumą bando geniai, kryžiasnapiai. Ką jau bekalbėti apie šernus, daugybę riešutų sučiaumojančius. Žiemą pelytės mėgaujasi riešutais. O skaniausi peržiemoję. Dažnam prireikia lazdyno: vienam meškerykočiui, kitam – lazdai pasidaryti. Išradingesni pynėjai iš vytelių ir skeltų lazdelių pina krepšius, rėčius, staliukus. Iš lazdyno medienos gaminami baldai. Riešutų medienos pjuvenos skaidrina vyną, actą, o sudegusio lazdyno anglimi dailininkai piešia paveikslus. Žievė dažo geltonai ir naudojama odoms rauginti. O kas nevalgė lazdyno branduolių ar torto su riešutais!






    Lazdynų riešutų auginimas

Pats metas pasakyti ir apie šių riešutų vertingiausias – maistines savybes. Iš vidutinio lazdyno krūmo gaunama apie 3 kg riešutų, o iš kultūrinių veislių – beveik 20 kg. Kevalas sudaro apie pusę riešuto svorio.

Branduoliuose, kurie būna apvalūs, kampuoti ar pailgi, yra 60-80 proc. aliejaus, iki 16 proc. baltymų, 3,5 proc. cukraus, B ir E vitaminų, ypač daug mineralinių medžiagų – kalcio, fosforo, magnio, kalio, todėl lazdyno riešutai, savo kaloringumu pralenkiantys bulves, pieną, razinas, figas, duoną, – puikus produktas ne tik vegetarams..

Daug jų sunaudojama maistui, aliejui, konditerijos pramonėje kepiniams, saldainiams, šokoladui, ledams, kremams gaminti.

Be to, riešutai naudojami ir kosmetikoje – odos, plaukų priežiūros priemonėms gaminti.

Iš išspaudų daroma chalva, o lapai ir žiedai naudojami medicinoje daugeliui ligų gydyti.
Italijoje, netoli Vezuvijaus, pakepinti lazdyno riešutai patiekiami su vietiniu vynu.

Į mūsų kraštą riešutai atkeliauja iš Turkijos, Italijos, JAV, Prancūzijos, lietuviškais gi mėgaujasi retas – jie mažesni, ir parduotuvėse jų nėra. Riešutų branduoliai turi specialų žymėjimą, suprantamą visame pasaulyje, – tai branduolių skaičius vienoje uncijoje (30 g). Pavyzdžiui, 9/11, 13/15 skaičiai nurodo, kad vienoje uncijoje telpa 9-11 arba 13-15 branduolių, o kuo mažesnis skaičius, tuo stambesni branduoliai. Skaldyti riešutai žymimi milimetrais – 2/4, 4/8 mm ir yra daug brangesni už sveikus branduolius – apie 10 litų už kilogramą, tačiau jie nepakeičiami gaminant ledus, tortus, saldainius.

Tikri smaguriai gali pasigaminti riešutų pieno, kuris beje ne tik skanus bet ir naudingas sergant bronchitu ar nervų ligomis (tik nerekomenduotina valgyti daug):

Branduolius (50) reikia perpjauti, užpilti 1 stikline šilto vandens ir pamirkyti per naktį. Ryte riešutus sutrinti, gautą masę palikti nusistovėti (3-4 val), paskui išvirti ir nukošti, įdėti 5 šaukštus grietinėlės ir 2 šaukštelis medaus. Gerkite po 1 šaukštą 2 kartus per dieną prieš valgį.


Lazdynų riešutų nauda

• Lazdynų riešutuose yra unikalus baltymų ir vitamino E derinys, kuris stiprina raumenis, todėl juos patariama valgyti žmonėms, dirbantiems sunkų fizinį darbą.

• Gausu vitamino B6, kuris yra svarbus faktorius fermentiniams procesams, imuninei sistemai, baltymų apykaitai.

• Gausu vitamino E - svarbaus antioksidanto, saugančio nuo vėžinių ląstelių formavimosi.

• Taip pat pasižymi geležies gausa.

• Lazdynų riešutų patariama valgyti sergantiems šlapimo pūslės akmenlige.

• Kūdikius maitinančioms motinoms lazdynų riešutai padidina pieno kiekį.

• Visų rūšių riešutuose, t.p ir lazdyno yra nervų ląstelėms būtino lecitino, kuris užtikrina efektyvią smegenų veiklą.

• Riešutuose esantys selenas ir jodas didina organizmo atsparumą radiacijai.

• Lazdyno riešutai stabdo senėjimo procesą.

• Suvalgę 25 g riešutų, aprūpinsite savo organizmą dienos vitamino E norma.

• Lazdyno riešutuose labai nedaug natrio, todėl jie tinka ir turintiesiems aukštą kraujo spaudimą.

• Lazdyno riešutai su medumi – rekomenduojami nuo reumato, t.p. esant mažakraujystei.

• Liaudies medicinoje vertinami ir lazdyno lapai bei žievė. Lapai turi vitamino C, aliejaus, sutraukiančio kraujagysles, miricitrozido, žievėje gausu aliejaus, rauginių ir dažinių medžiagų, lignocerilinio betulino. Lazdyno lapų ir žievės nuovirą siūloma vartoti esant varikoziniam venų išsiplėtimui, hipertrofijai. Lazdynų lapų nuoviru gydoma ir nuo plaukų slinkimo.

• Lazdyno riešutai rekomenduojami sergantiesiems diabetu.


Maistinė vertė 100 gramų lazdynų riešutų:

Kalorijos - 658 kcal
Angliavandeniai - 22,98 g
Riebalai - 52,99 g
Baltymas - 14,89 g
Vitaminas B1 - (42%) 0,480 mg
Vitaminas B2 - (13%) 0.160 mg
Vitaminas B3 - (21%) 3,191 mg
Vitaminas B6 - (42%) 0,550 mg
Kalcis - (44%) 441 mg
Varis - (60%) 1,200 mg
Geležis - (24%) 3,12 mg
Magnis - (66%) 235 mg
Manganas - (362%) 7.600 mg
Fosforas - (59%) 411 mg
Kalis - (16%) 738 mg
Natris - (0%) 2 mg
Cinkas - (22%) 2,06 mg


   © Laima | www.walnuts.lt


   Raktiniai žodžiai » Lazdyno riešutai • Maistas • Maistinė vertė • Poveikis sveikatai • Riešutai •



 Taisyti / Papildyti » 










Gyvenkime sveikai, spalvotai, patogiai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaujant, grybaujant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)
walnuts.lt facebook'e  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas   

© 2oo8-2018. Laima&LS. Rašyti administratoriams. Paskutinis atnaujinimas: 2018-07-27