Dumplūnė (dumplainiai) :: Bulvininių šeimos augalas :: walnuts.lt patarimai

   Pradžia  Paieška  Skelbimai  Dabar skaitote: Augalų katalogas Pradžia »

  


Peruvinė dumplūnė (dumplainiai) | Šaltinis: WikipediaPeruvinė dumplūnė (dumplainiai) | Nuotraukos šaltinis: Wikipedia

Peruvinė dumplūnė (Physalis peruviana) - tai bulvinių (Solanaceae) šeimos vienmetis augalas, kilęs iš Pietų Amerikos, tačiau išpopuliarėjo, kai XIX a. pradėta auginti Pietų Afrikoje Gerosios Vilties iškyšulio regione.

Peruvinės dumplūnės šakos briaunotos, rausvos, išsišakojusios. Lapai beveik priešiniai, aksominiai, širdies pavidalo, atsitiktinai dantyti, 6–15 cm ilgio ir 4–10 cm pločio. Žiedai išsidėstę lapų pažastyse, varpelio formos, 2 cm pločio, geltoni arba žalsvai oranžiniai, apgaubti rausvai žalios, geltonos ar oranžinės, plaukuotos, 5 dalių taurelės. Žydėti pradeda maždaug liepos mėnesį ir žydi iki pat šalnų. Žiedui nukritus, taurelė plečiasi, formuodama šiaudo spalvos apvalkalėlį, daug didesnį negu vaisius, kurį ji apsupa.

Vaisiai paprastai pradeda nokti ir subręsta liepos mėnesio pabaigoje ir noksta iki šalnų. Ant krūmelio vienu metu būna ir žiedų ir vaisių. Vaisiaus svoris, priklausomai nuo rūšies ir veislės, svyruoja, nuo 1 iki 60 g.

Sunokusi uoga būna apvali, 1,25–2 cm skersmens, lygiu, blizgiu paviršiumi, geltona su oranžiniu atspalviu, sultingu minkštimu, kuriame yra daug mažų gelsvų sėklų - net iki 100 ir daugiau. Prinokęs vaisius yra saldus, malonaus, panašaus į vynuogę aštraus kvapo. Apvalkalėlis yra kartus ir nevalgomas.



AUGINIMAS

• Geriausiai sėti kovo pabaigoje (ar nors iki balandžio vidurio) į dėžutes šiltnamyje arba ant palangės, maždaug 1,3 cm gyliu. Namuose dėžutės uždengiamos stiklu ar polietilenu, laikoma šiltai (20-25 C), pasėlis dažnai išvėdinamas. Sėklos sudygsta maždaug po 5–7 dienų. Praėjus maždaug savaitei po sudygimo, temperatūra mažinama, kad geriau vystytųsi augalų šaknų sistema.

• Valgomosios dumplūnės daigai auga greitai. Paaugę sėjinukai išpikiuojami į atskirus vazonėlius. Dumplūnių daigai užauga per 35–40 dienų, į lauką sodinami praėjus šalnų pavojui, maždaug gegužės viduryje arba pabaigoje kas 60 cm, žemuoginių dumplūnių - kas 30-40 cm. Šiltnamyje sodinama anksčiau, todėl dera 1,5 mėn. ilgiau.

• Dumplūnės mėgsta saulę, šilumą, todėl geriausiai auga prie 18-25 C laipsnių šilumos, todėl šiltnamis šioms daržovėms idealiausia auginimo vieta.



P l a č i a u »» Dumplainių auginimo ypatumai



DERLIUS

• Vegetacijos trukmė, priklausomai nuo veislės, tęsiasi nuo 90 iki 130 dienų. Pirmieji vaisiai sunoksta po 1,5 mėn. nuo daigų pasodinimo į lauką.

• Vienas keras per vasarą subrandina apie 2-3 kg vaisių. Apvalkalėlis perplyšta ir visiškai sunokę vaisiai dažniausiai nukrenta ant žemės. Pati uoga būna 2 – 5 cm skersmens, spalva įvairuoja priklausomai nuo veislės nuo žalsvos, švelniai gelsvos iki oranžinės. Primena mažą žalią ar neprinokusį pomidoriuką.

• Jeigu iš vaisių gaminami pirmieji patiekalai, reikia skinti mažiau prinokusius, jeigu bus panaudoti desertams - visai prinokusius, tuomet vaisiai yra saldūs.

• Nuskinti ne iki galo sunokę, nepažeisti vaisiai 1–4 °C temperatūroje gali laikytis iki 2 mėnesių.



P l a č i a u »» Dumplainių derliaus ypatumai



Niam niam..

Dumplainių valgomi ne tik vaisiai, bet galima maistui naudoti ir ūglius bei pernokusių vaisių sėklas.

Prinokęs vaisius yra saldus, malonaus, panašaus į vynuogę aštraus kvapo.

Dumplūnės skonis specifinis, ne visiems malonus, nes vaisiuose yra fizalino - karčios medžiagos, be to, jie gleivėti, nors šiaip skonis gan pikantiškas - pomidoras su ananaso prieskoniu.

Valgomosios dumplūnės vaisių dedama į sriubas, salotas, iš jų gaminama ikra, konservai su morkomis pomidorų padaže, vaisiai marinuojami ir raugiami, norint išgauti pikantiškesnių skonių, dedami į raugiamus kopūstus. Prieš gaminimą ar konservavimą dumplūnės vaisiai minutę palaikomi karštame vandenyje, kad lengviau nusivalytų juos gaubiantis lipnus apvalkalas.

Žemuoginės dumplūnės skonis malonus, žemuogių kvapo ir prieskonio. Jo vaisiuose yra citrinos rūgšties, vitamino C, karotino, rauginių ir pektininių medžiagų. Žemuoginiai valgomi žali arba verdama labai skani uogienė su citrina. Juos skanu valgyti ir džiovintus, kaip razinas.



Peruvinė dumplūnė (dumplainiai) ir sveikata

• Dumplūnės šaknys naudojamos nuodams neutralizuoti įkandus gyvatėms.

• Dumplūnės šaknies milteliai, sumaišyti su ghi (indiškas lydytas sviestas) ir medumi lygiomis dalimis, padeda gydyti impotenciją ir sėklidžių negalavimus. Vartoti vakare, su pienu.

• Moterų nevaisingumui - Ajurvedos specialistai rekomenduoja sumaišyti dumplūnės šaknis, pieną ir ghi. Gerti iškart po mėnesinių.

• Odos ligoms - dumplūnės šaknų milteliai maišomi su sezamo, kokoso, alyvuogių aliejumi ir tepama probleminė oda.

• Sergant onkologinėmis ir kitomis sunkiomis ligomis, rekomenduojama 1-2 gramus žolės gerti kiekvieną dieną kapsulėmis ar kaip arbatą - šaknis virti 15 minučių ir ataušus kasdien gerti po tris puodelius.



P l a č i a u »» Peruvinė dumplūnė (dumplainiai) - nauda sveikatai



ATSARGIAI

Valgant, apvalką (taureles ar apyvaisius) būtina gerai nuvalyti, yra teigiama kad pats vaisiaus apvalkalėlis yra nuodingas.


Raktiniai žodžiai » Augalų priežiūra • Daržovės • Dumplainiai •












Gyvenkime sveikai, spalvotai, patogiai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaujant, grybaujant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)
walnuts.lt facebook'e  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas   

© 2oo8-2024. Laima&LS. Rašyti administratoriams. Paskutinis atnaujinimas: 2024-11-01