Paprastoji garšva :: Aegopodium podagraria :: walnuts.lt patarimai

   Pradžia  Paieška  Skelbimai  Dabar skaitote: Augalų katalogas Pradžia »

  


Paprastoji garšva | Šaltinis: WikipediaPaprastoji garšva | Nuotraukos šaltinis: Wikipedia

Paprastoji garšva (Aegopodium podagraria) – tai garšvos (Aegopodium) genties daugiametis augalas, priklausantis salierinių (Apiaceae) šeimai. Pavadinimas kildinamas iš gr. aex, aegos – ožka ir podion – koja.. augalo apatiniai šoniniai lapo lapeliai panašūs į ožkos pėdą. Gentyje yra 4 rūšys. Lietuvoje auga viena rūšis, būtent.. paprastoji garšva (Aegopodium podagraria).

Tai daugiametė piktžolė su 2 ar 3 kartus plunksniškai skaldytais lapais, užauganti iki 50-120 cm aukščio, turi šakniastiebius ir jais dauginasi vegetatyviškai. Stiebas tuščiaviduris, su briaunotomis vagelėmis. Žydi gegužės – rugsėjo mėnesiais, baltais žiedais, susitelkusiais į gana didelius, skėtiškus žiedynus, turinčius apie 15-20 maždaug vienodo ilgio stipinų.

Auga miškuose, krūmuose, pamiškėse, soduose, garšva priskiriama prie vienų iš įkyriausių ir sunkiai išnaikinamų piktžolių, nes ji puikiai atauga iš smulkių šaknies fragmentų.



Niam niam..

Garšvų lapai yra valgomi ir puikiai tinka anksti pavasarį, praturtinti vitaminais gaminamas salotas.

Garšvos nuskinti lapukai labai greitai atauga ir jas galima rinkti nuo pat pavasario iki rudens kol jie dar žali, nors labiausiai vertinami anksti pavasarį, kai kiti pasėti žalumynai tik pradeda dygti.

Šiaip jei garšva jau pradeda žydėti, nuo tokios nereikėtų skinti lapų, visų pirma, pradedant žydėti pakinta lapų skonis ir lapai įgyja vidurius laisvinantį poveikį.

• sultims - skinama tik jaunų garšvų antžeminė dalis, pradedančių žydėti garšvų žaliosios dalys netinkamos.

• salotoms - skinama tik jaunų garšvų lapukai.



Paprastoji garšva ir sveikata

Garšva plačiai naudojama liaudies medicinoje, kaip kepenis ir kraują valantis, šlapimą varantis, medžiagų apykaitą gerinantis augalas, išsiskiriantis dideliu kiekiu vitamino C bei mikroelementų mangano, vario ir geležies kiekiu.

Taip pat.. garšvų lapukų įtraukimas į salotų sudėtį, naudingas akims, dėl išsiskiriančio didelio kiekio karotino.

Garšvų lapų kompresai tinka nudegimams, vabzdžių įgėlimams, sąnarių skausmams, įvairiems uždegiminiams procesams apraminti.

Garšvų šaknys - kasamos arba anksti pavasarį arba kai garšva peržydi ir iki vėlyvo rudens.



Ir dar..

• Garšvų nei maistui nei kažkokių jos prieparatų nevertėtų naudoti esant žemam kraujo spaudimui, nes pati garšva pasižymi stipriu mažinančiu poveikiu.


Raktiniai žodžiai » Piktžolės •












Gyvenkime sveikai, spalvotai, patogiai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaujant, grybaujant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)
walnuts.lt facebook'e  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas   

© 2oo8-2024. Laima&LS. Rašyti administratoriams. Paskutinis atnaujinimas: 2024-11-01