Paprastoji garšva :: Aegopodium podagraria :: walnuts.lt patarimai
Paprastoji garšva | Nuotraukos šaltinis: Wikipedia
Paprastoji garšva (Aegopodium podagraria) tai garšvos (Aegopodium) genties daugiametis augalas, priklausantis salierinių (Apiaceae) šeimai. Pavadinimas kildinamas iš gr. aex, aegos ožka ir podion koja.. augalo apatiniai šoniniai lapo lapeliai panašūs į ožkos pėdą. Gentyje yra 4 rūšys. Lietuvoje auga viena rūšis, būtent.. paprastoji garšva (Aegopodium podagraria).
Tai daugiametė piktžolė su 2 ar 3 kartus plunksniškai skaldytais lapais, užauganti iki 50-120 cm aukščio, turi šakniastiebius ir jais dauginasi vegetatyviškai. Stiebas tuščiaviduris, su briaunotomis vagelėmis. Žydi gegužės rugsėjo mėnesiais, baltais žiedais, susitelkusiais į gana didelius, skėtiškus žiedynus, turinčius apie 15-20 maždaug vienodo ilgio stipinų.
Auga miškuose, krūmuose, pamiškėse, soduose, garšva priskiriama prie vienų iš įkyriausių ir sunkiai išnaikinamų piktžolių, nes ji puikiai atauga iš smulkių šaknies fragmentų.
Niam niam..
Garšvų lapai yra valgomi ir puikiai tinka anksti pavasarį, praturtinti vitaminais gaminamas salotas.
Garšvos nuskinti lapukai labai greitai atauga ir jas galima rinkti nuo pat pavasario iki rudens kol jie dar žali, nors labiausiai vertinami anksti pavasarį, kai kiti pasėti žalumynai tik pradeda dygti.
Šiaip jei garšva jau pradeda žydėti, nuo tokios nereikėtų skinti lapų, visų pirma, pradedant žydėti pakinta lapų skonis ir lapai įgyja vidurius laisvinantį poveikį.
sultims - skinama tik jaunų garšvų antžeminė dalis, pradedančių žydėti garšvų žaliosios dalys netinkamos.
salotoms - skinama tik jaunų garšvų lapukai.
Paprastoji garšva ir sveikata
Garšva plačiai naudojama liaudies medicinoje, kaip kepenis ir kraują valantis, šlapimą varantis, medžiagų apykaitą gerinantis augalas, išsiskiriantis dideliu kiekiu vitamino C bei mikroelementų mangano, vario ir geležies kiekiu.
Taip pat.. garšvų lapukų įtraukimas į salotų sudėtį, naudingas akims, dėl išsiskiriančio didelio kiekio karotino.
Garšvų lapų kompresai tinka nudegimams, vabzdžių įgėlimams, sąnarių skausmams, įvairiems uždegiminiams procesams apraminti.
Garšvų šaknys - kasamos arba anksti pavasarį arba kai garšva peržydi ir iki vėlyvo rudens.
Ir dar..
Garšvų nei maistui nei kažkokių jos prieparatų nevertėtų naudoti esant žemam kraujo spaudimui, nes pati garšva pasižymi stipriu mažinančiu poveikiu.
Raktiniai žodžiai » Piktžolės
SIŪLOM PASKAITYTI
- Viskas apie riešutus
- Daržininkytės ypatumai
- Gėlininkystės ypatumai
- Sodininkystės ypatumai
- Kambarinių gėlių bėdos ir džiaugsmai
- Svarbiausi mėnesio darbai
- Derliaus subtilybės
- Augalų kenkėjai ir ligos
- Įrankių pasirinkimo subtilybės
- Aplinkos puošimo idėjos
- Linksmosios gamtos išdaigos
- Augalų poveikis
- Gyvenantiems mėnulio ritmu
- Oro spėjimas pagal gamtos dėsnius
- Įdomūs trumpi faktai apie augalus
- Straipsniai - įdomioji augalininkystė
- Mintys apie augalus, gėles ir gamtą
- Augalų katalogas
- Nuodingų augalų katalogas
- Invaziniai augalai Lietuvoje
- Klausimai/atsakymai - ar žinote?