Paprastasis krapas (Anethum) :: walnuts.lt patarimai
Krapas | Nuotraukos šaltinis: Wikipedia | By Hugo.arg
Krapas (Anethum) magnolijainių (Magnoliopsida) klasės salierinių (Apiaceae) šeimos augalų gentis. Lietuviškas vardas krapas kilęs iš slavų kalbų (plg. blrs. укроп (ukrop), lenk. kopr).
Krapas - vienmetis, apie 50-120 cm aukščio augalas, kilęs iš Šiaurės Afrikos, Čado, Irano ir Arabijos pusiasalio. Stiebas apvalus, tuščiaviduris, turi balsvus dryžius. Lapai 3 ar 4 kartus plunksniškai suskaldyti, siūliški. Žiedynai dideli, su 30-50 stipinų. Žiedai gelsvi, gali būti ir balti, žydi lieposrugsėjo mėn. Dauginasi sėklomis, kurios subręsta rugpjūčio-spalio mėn.
Lietuvoje savaime krapai neauga, bet kartais pasitaiko sulaukėjusių. Auginamas daržuose, soduose kaip prieskoninis, vaistinis augalas, priskiriamas prie nereiklių augalų.
Krapai Lietuvoje bene mėgstamiausi prieskoniniai žalumynai plačiai naudojami kulinarijoje bei konservavimui. Beto jie nėra tik pikantiški maisto pagardai, krapai yra vieni vertingiausių gydomųjų augalų.
AUGINIMAS
Krapus geriausiai sėti saulėtoje, neužmirkstančioje vietoje, net ir dalinis pavėsis gali žymiai sumažinti krapų derlingumą bei jų kvapumą.
Krapų sėklos yra vienos iš gyvybingiausių sėklų - net iki 10 metų yra daigios.
Kaip ir visiems augalams, taip ir krapams vertėtų taikyti sėjomainą, krapai puikia augs pasėti ten kur augo agurkai arba ankštinės daržovės.
Krapus naudinga auginti šalia agurkų bei brokolių, taip puikiai auga šalia kukurūzų, kopūstų, salotų bei svogūnų.
Krapus nevertėtų auginti kartu su morkomis, krapai gali sutrikdyti morkų augimą.
P l a č i a u »» Krapų auginimo ypatumai
DERLIUS
Pirmasis krapų derlius papratstai skinamas juos retinant, žinoma jei pasėjama per tankiai.
Nuskintus krapus, kaip ir bet kokią kitą žalumą, geriausiai naudoti iš kart, bet jei jos daug prisiskinama.. galima šaldyti, sūdyti bei džiovinti.
Džiovinimui krapus reikėtų skinti tik sausus, geriausiai skinti ryte, nukritus rasai. Džiovinama nepjaustyta, tamsioje, gerai vėdinamoje patalpoje, išdėliojus plonu sluoksniu arba pakabinus. Išdžiūvusi žaluma turi trupėti.
Sūdyti arba šaldyti krapai yra aromatingesni nei džiovinti.
Sūdant krapus, proporcijos imamos maždaug 500 gr krapų - 100 gr. druskos (be jodo).
Niam niam..
Krapai tinka kaip padargas įvairiems patiekalams. Jis aromatizuoja maistą, suteikia malonų skonį, praturtina vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis.
Jų dedama į salotas, mišraines, mėsos, žuvies, daržovių sriubas bei antruosius patiekalus.
Dedami į paruoštus patiekalus arba 5-10 minučių prieš baigiant virti.
P l a č i a u »» Krapas - sveikas ir naudingas prieskonis
Krapas ir sveikata
Krapai ne tik pasižymi maloniu kvapu ir skoniu, bet ir labai naudingi organizmui, turi daug eterinių aliejų, vitaminų, mineralinių druskų, geležies, fosforo, kalio. Krapuose gausu vitamino C, karotino, vitaminų B1, B2, PP, kalcio, magnio.
P l a č i a u »» Krapas - nauda sveikatai
Raktiniai žodžiai » Krapai Prieskoniai Vaistažolės Valgomi augalai
SIŪLOM PASKAITYTI
- Viskas apie riešutus
- Daržininkytės ypatumai
- Gėlininkystės ypatumai
- Sodininkystės ypatumai
- Kambarinių gėlių bėdos ir džiaugsmai
- Svarbiausi mėnesio darbai
- Derliaus subtilybės
- Augalų kenkėjai ir ligos
- Įrankių pasirinkimo subtilybės
- Aplinkos puošimo idėjos
- Linksmosios gamtos išdaigos
- Augalų poveikis
- Gyvenantiems mėnulio ritmu
- Oro spėjimas pagal gamtos dėsnius
- Įdomūs trumpi faktai apie augalus
- Straipsniai - įdomioji augalininkystė
- Mintys apie augalus, gėles ir gamtą
- Augalų katalogas
- Nuodingų augalų katalogas
- Invaziniai augalai Lietuvoje
- Klausimai/atsakymai - ar žinote?