Braškė | Nuotraukos šaltinis: Wikipedia
Braškė - (lot. Fragaria x ananassa, angl. Strawberry, vok. Gartenerdbeere) erškėtinių (Rosaceae) šeimos daugiametis žolinis augalas, priklausantis žemuogių ir braškių (lot. Fragaria) genčiai. Stiebas 10-30 cm aukščio, iš pradžių stačias, vėliau gulsčias. Lapai stambūs, apaugę plaukeliais. Žydi gegužės ir birželio mėn. Žiedai sutelkti negausiažiedžiame žiedyne. Vainiklapiai balti. Vaisiai 2-3 cm skersmens, kartais ir daugiau, raudoni arba rausvai balti. Paprastai vaisiai viršūnėje būna apysmailiai, iš šonų kiek susiploję. Vaisiai išsidėstę negiliose vaisiaus paviršiaus duobutėse.
Iki šiol botanikai nesutaria dėl braškių kilmės. Dažniausiai vyrauja nuomonė, kad jos sukurtos sukryžminus dvi amerikines žemuogių rūšis.
Taigi, kaip braškės atsirado pas mus? - 1623 m. į Europą atkeliavo virgininės žemuogės - tai didokos, bet nelabai skanios uogos, kuris jau buvo įpratęs prie saldžių ir aromatingų paprastųjų žemuogių. Ir tik po 100 metų Europos pakrantes pasiekė ir čilinės žemuogės. Jas parvežė prancūzų kapitonas A. F. Frezje, grįždamas namo iš Čilės. Vienas augalas pateko į rankas Fragaria genties žinovui, botanikui A.N. Diušeniui, kuris pasodino jį Versalio soduose šalia virgininių žemuogių. Likimo pokštas, bet čilinės žemuogės pražydo vien moteriškais žiedais ir susikryžmino su virgininėmis. Taip atsirado pirmosios braškės.
Šią versiją bando užginčyti Anglija ir Olandija, kurios ypač daug nuveikė kurdamos braškių veisles ir kryžmindamos įvairių rūšių žemuoges, tačiau ir jos pripažįsta, kad pirmas žingsnis žengtas būtent Prancūzijoje.
Lietuvoje auginama keletą veislių, iš kurių populiariausios Zenga zengana, Festivalnaja, Venta, Jaunė" ir kt.
AUGINIMAS
Mūsų šalyje braškės dažniausiai sodinamos vasarai baigiantis (nuo rugpjūčio iki rugsėjo vidurio). Jei yra daigų, braškes galima sodinti ir liepos mėnesį. Anksčiau pasodinus galima tikėtis didesnio derliaus pirmaisiais metais. Vėlai pasodintas braškes prieš žiemą reikia gerai apdengti. Jas galima sodinti ir anksti pavasarį, kai tik pakankamai pradžiūsta žemė.
Sodinimui imami sveiki daigai iš specialių motininių braškynų. Jei daigų įsigyjama mažai, kitais metais jų galima pasidauginti patiems. Veislinius augalus reikia gerai mulčiuoti kompostu arba durpėmis bei laistyti. Geriausi daigai išauga pirmamečiame braškyne, tačiau sodinimui taip pat tinka daigai ir iš antramečio braškyno.
Stiprūs, gerai įsišakniję daigai sodinami į pastovią vietą, silpnai įsišakniję tankiai (5×10 cm atstumais) į labai gerai paruoštą dirvą, dažnai laistomi ir, tik kai gerai įsišaknija, persodinami į pastovią vietą.
P l a č i a u »» Braškių auginimo ypatumai
DERLIUS
Kai šilta, uogos skinamos kas antrą dieną, jei šalta dvi dienas praleidus. Lietingu oru, kad uogos mažiau sirgtų kekeriniu puviniu, patariama skinti kas dieną. Kai uogos vartojamos vietoje, skinamos būdingos veislei spalvos, o kai numatoma vežti toliau kiek šviesesnės. Skinti reikia būtinai su taurėlapiais ir keliu milimetrų ilgio koteliais arba be jų, nemaišant veislių.
P l a č i a u »» Braškių derliaus ypatumai
Niam niam..
Iš braškių uogų gaminama uogienė, džemai, sultys, įvairūs desertai, saldainiai, vynas, antpilai ir kt.
Receptainė »» Braškė - Gaminam? Ragaunam? Skanaujam?
Braškė ir sveikata
Braškės - tai viena skaniausių uogų, kuri ne tik skani bet ir labai naudinga organizmui. Tad, belaukiant braškių.. verta pasidomėti... kuo ši uoga tokia ypatinga? iš ties čia žodelis - oho - tiesiog per silpnas: Braškėse gausu antioksidantų. Jos yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų - gerina širdies darbą kraujagyslės tampa elastingesnės, sumažėja kraujospūdis. Mažina riziką susirgti vėžiu, pristabdo senėjimą. Tyrimai rodo, kad didelis antioksidantų kiekis braškėse gali padėti neutralizuoti neigiamą laisvųjų radikalų poveikį jūsų organizme. Antioksidantai taip pat žinoma, stiprina imuninę sistemą ir padeda apsisaugoti nuo ligų, pavyzdžiui, šalčio ir gripo. Braškėse ir žemuogėse yra daug kalio, mineralų, kurie padeda reguliuoti elektrolitų kiekį, sumažinta riziką dėl širdies priepuolių ir insulto.
P l a č i a u »» Braškė - nauda sveikatai