Daržinis dašis | Nuotraukos šaltinis: Wikipedia
Daržinis dašis (lot. Satureja hortensis L., angl. Summer savory) - tai notrelinių (Lamiaceae) šeimos dašių genties vienmetis augalas, užaugantis iki 20-45 cm aukščio, savaime augantis, be to, auginamas ir kaip prieskoninis, vaistinis ir dekoratyvinis augalas. Kaip vaistinis ir prieskoninis augalas dašis buvo gerai žinomas senovės graikams ir romėnams. Į Centrinę Europą dašis buvo atvežtas apie 9a. Savaime auga Viduržemio ir Juodosios jūrų pakrantėse, Kryme, Kaukaze.
Daržinis dašis išsiskiria pikantišku, stipriu, maloniu, pipirus primenančiu aštroku kvapu.
Daržinis dašis dekoratyvus puskrūmis su stačiu stiebu, nuo apačios šakotu ir sumedėjančiu. Lapai trumpakočiai, siauri, linijiškai lancetiški, 10-30mm ilgio, 2-5mm pločio. Žydi liepos - rugsėjo mėnesiais, žiedai violetiškai balti arba rausvi, išauga lapų pažastyse, jie sukrauti po 3-7 į netikrus menturius. Vaisius tribriaunis, apie 1,5 mm ilgio žalsvas riešutėlis. Daržinis dašis pasižymi aromatingumu ir medingumu, augalo nektarą lengvai pasiekia bitės.
AUGINIMAS
Darželinis dašis gerai auga saulėtoje vietoje ir derlingoje dirvoje, nemėgsta šaltų, šlapių dirvų.
Dašiai nebijo šalnų, todėl sėjami paprastajai ievai sužaliavus (balandžio 25 - gegužės 8 d.) arba prieš žiemą.
Sėjama lygioje dirvoje arba lysvėse, 25 - 30 cm atstumais tarp eilių. Sėklos labai smulkios, jas žemėmis nevertėtų užžerti, tik įterpti 0,5 cm gyliu arba dar geriau tik įspausti į drėgną dirvą. Sudygsta dašiai po 10 - 20 dienų. Sėjant prieš žiemą - sėklas reikėtų lengvai užerti.
Geriausia sėti ką tik surinktas sėklas, nes jų daigumas mažėja.
P l a č i a u »» Darželinio dašio auginimo ypatumai
DERLIUS
Aromatingiausi dašiai yra žydėjimo pradžioje, tad nupjauti reikėtų iki žydėjimo arba pačioje žydėjimo pradžioje.
Džiovinami gerai vėdinamoje, nesaulėtoje patalpoje.
Išdžiovinta dašių žolė laikoma sandariai uždarytuose induose arba dėžutėse.
Niam niam..
Maistui vartojama antžeminė augalo dalis - šviežia arba džiovinta. Termiškai apdorotas dašis netenka sako skoninių savybių.
Dašiai labiau tinka ne mėsos, o daržovių patiekalams, ypač ankštinių, nes palengvina lęšių, pupelių, kopūstų virškinimą. Tai klasikinis baltųjų pupelių prieskonis. Tap pat tinka prie grybų, virtų ir keptų žuvų. Dašiai puikiai dera prie keptų bulvių ar kitų bulvių patiekalų. Jais gali būti gardinami įvairiausi troškiniai.
Beje, dašio žolę vertėtų vartoti mažais kiekiais ir dėti į patiekalus tik baigiant virti, nes ilgiau verdant maistas gali apkarsti.
Dašis puikiai dera su petražole, svogūnais, česnakais, lauro lapais, rozmarinu, krapais. Sumaišytas su mairūnu primena juodųjų pipirų skonį. Paprastai nevartojamas su raudonėliu. Žali dašių lapeliai dedami į įvairias daržovių salotas. Taip pat, dedama į dešras, vartojama likeriams ir degtinei aromatizuoti.
P l a č i a u »» Daržinis dašis - sveikas ir naudingas prieskonis