Kvapusis mairūnas | Origanum majorana
Kvapusis mairūnas - Majorana hortensis Moench - tai daugiametis, tačiau Lietuvos klimatas jam per atšiaurus, todėl dažniausiai auginamas kaip vienmetis arba dvimetis augalas, kilęs iš Indijos. Priskiriamas tiek prie vaistinių, tiek prie prieskoninių augalų, išaugantis iki 25 - 50 cm aukščio, apaugęs tankiais plaukeliais. Lapai trumpakočiai, kiaušiniški.
Žiedynas susideda iš keleto žiedų puokščių, mėgstamas bičių. Vainikėlis baltas arba šviesiai rausvas. Žydi liepos rugpsėjo mėnesiais, sėklos dažniausiai nespėja subręsti, tad.. sėklų daigumas būna itin prastas, apie 20-30 procentų.
AUGINIMAS
Mairūnai gerai auga šiltoje, saulėtoje bei nuo vėjų apsaugotoje vietoje, mėgsta derlingą, nepiktžolėtą, neutralią arba silpnai rūgščią priesmėlio, arba priemolio dirvą. Prieš sodinant vertėtų dirvos sudėtį pagerinti - į 1 m2 lysvės dedama 1 kibiras perpuvusio mėšlo arba komposto, po 1 šaukštelį superfosfato, kalio sulfato, karbamido ir 2-3 šaukštai pelenų.
Dažniausiai mairūnų užsiveisiama pasisėjus, iš daigų - maždaug kovo 10 - balandžio 10 dienomis, mairūnai sėjami šiltnamyje arba kambaryje į dėžutę, 0,5-1 cm gylyje.
Mairūnai jautrūs šalnoms, todėl daigai į dirvą sodinami šalnoms praėjus.
Per visą vegetaciją purenami tarpueiliai, ravimos piktžolės, sausrų metu laistomi.
P l a č i a u »» Kvapniojo mairūno auginimo ypatumai
DERLIUS
Mairūnai pjaunami prieš pat žydėjimą arba masinio žydėjimo pradžioje, paliekant nuo dirvos 5-6 cm aukščio stiebus. Šiltą vasarą rūpestingai prižiūrimų mairūnų iki rudens užauga antras derlius, kuris pjaunamas prieš stipresnes, šalnas - rugsėjo pabaigoje-spalio pradžioje.
Džiovintas mairūnas laikomas tamsoje, sandariai uždarytuose stikliniuose induose.
Išdžiovintą mairūną rekomenduojama naudoti ne ilgiau kaip 2 metus, optimaliausias variantas - iki sekančio derliaus.
P l a č i a u »» Kvapniojo mairūno derliaus ypatumai
Niam niam..
Maistui naudojami švieži ir džiovinti lapai bei prieš žydėjimą surinkti žiedpumpuriai. Dažnai mairūnu keičiami pipirai. Mairūnas maistui suteikia pikantišką, subtiliai kartoką skonį bei pasižymi stipriu išsiskiriančiu aromatu.
Iš tradicinių prieskonių su mairūnais labiausiai dera laurų lapai, juodieji ir kvapieji pipirai.
P l a č i a u »» Kvapusis mairūnas - sveikas ir naudingas prieskonis
Kvapusis mairūnas ir sveikata
Lapeliuose ir žieduose būna 0,50 - 0,90 proc. eterinio aliejaus, kurio pagrindinę dalį sudaro terpinenas, taip pat kamparas, borneolis, terpineolis, sabinenas, be to, juose yra apie 9,5 proc. rauginių medžiagų, rutino, vitamino C, askorbininės rūgšties, karotino, cukraus, organinių rūgščių, karčiųjų, mineralinių medžiagų.
Mairūnas padeda esant skrandžio ir žarnyno problemoms.
Mairūnas gerina virškinimą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Mairūno, ramunėlių ir pipirmėtės mišinio arbata rekomenduotina sergant gastritu.
Mairūnas pasižymi šlapimą varančiu poveikiu.
Mairūnas slopina migreninius galvos skausmus.
Mairūnų žolės antpilai ir nuovirai raminančiai veikia nervų sistemą, tonizuoti organizmą, atpalaiduoti spazmus.
Ir dar..
Seniau buvo tikima:
Mairūnų aromatas gina žmogų nuo nelaimių ir saugo jo sveikatą.
Mairūnas padeda įgėlus skorpionui.
Mairūnai saugo nuo raganų užkeikimų.
Mairūnai padeda keliautojams, meilėje, gina nuo priešų, saugo gerovę, pinigus.
Mairūnai suteikia vyriškumo ir džiaugsmo.
Magijos tikslams ir burtams mairūnai naudojami kaip smilkalai ar priemonė aprūkyti.