Vaistinis šalavijas | Salvia officinalis
Vaistinis šalavijas (Salvia officinalis) - tai notrelinių (Lamiaceae) šeimos puskrūmis apie 25-70 cm aukščio, pusiau sumedėjęs, kilęs iš Viduržemio jūros regiono, natūraliai augantis tik šilto ir sauso klimato kraštuose. Iš viso priskaičiuojama net apie 920 rūšių šalavijų, iš jų Lietuvoje auga apie 13 rūšių. Lietuvoje dažniausiai auginamas būtent vaistinis šalavijas (Salvia officinalis) ir kiek rečiau Kvapusis šalavijas (Salvia Sclarea). Lapai su koteliais, priešiniai, pailgai nusmailėjantys, plaukuoti, nuo žalios iki pilkai žalios spalvos. Pražysta antrais-trečiais metais. Žydi gegužės - liepos mėn., kartais net iki šalnų. Žiedai purpuriškai mėlyni, kamparo kvapo. Sėklos apvalios, maždaug 2 cm skersmens, rudos.
Vaistinis šalavijas išsiskiria labai maloniu, aromatingu kvapu, lapai turi daug eterinio aliejaus (1,2-2,5%), mineralinių medžiagų, vitamino B1, taip pat rauginių ir karčiųjų medžiagų.
AUGINIMAS
Šalavijas dauginamas sėklomis, ūgliais, atlankomis bei kero dalijimu. Sėklos išlieka daigios 2-5 metus.
Sėjama anksti pavasarį į dėžutes, arba vėliau tiesiai į dirvą. Sudygsta per 8-12 dienų. 1 m2 auginama 10-12 daigų.
Pirmais metais išauga graži lapų skrotelė, o antrais žydi ir bręsta sėklos. Kai kurie augalai pražysta ir pirmais metais.
Sėjinukai pirmais metais auga silpnai, antraisiais - išsišakoja, stiebas pradeda medėti.
Vienoje vietoje gali augti 4-6 metus.
Kas pavasarį šalaviją reikia atjauninti, nupjaustyti sumedėjusias šakeles, paliekant 5 cm stiebelį virš žemės.
P l a č i a u »» Vaistinio šalavijo auginimo ypatumai
DERLIUS
Vaistams ir prieskoniams prieš žydėjimą arba rugsėjo mėnesį nuskinti lapeliai būna aromatingiausi.
Geriausiai skonio savybes išlaiko tik iš lėto džiovinami lapeliai.
Kokybiškai išdžiūvę lapai yra natūralios spalvos ir specifinio kvapo.
Niam niam..
Švieži ir džiovinti šalavijų lapai vartojami riebios kiaulienos, avienos, ankštinių daržovių, silkės, žuvies patiekalams, dešroms, paštetams, marinatams, sūriams, paukštienai pagardinti.
Tinka baltiems padažams, kepenų, patiekalams, omletams, salotoms, konservams pagardinti, nealkoholiniams gėrimams aromatizuoti.
Amerikoje vartojamas kaip būtinas prieskonis keptam kalakutui per padėkos dieną.
Šalaviją galima derinti su mėtomis, baziliku, katžole, melisa.
Vaistinis šalavijas ir sveikata
Šalavijas puiki priemonė burnos ertmės, gerklės uždegimams gydyti, tinka skalavimams.
Šalavijo nuoviro pavilgai gali būti dedami ant sužeistos vietos, taip pat vartojami skaudant dantims, nuo dantenų uždegimo, nuo plaukų slinkimo, galima mirkyti prakaituojančias kojas.
Šalavijų lapai slopina prakaito liaukų, pieno liaukų sekreciją, todėl jų arbatos geriamos norint nutraukti maitinimą krūtimi, taip pat vartojamas menopauzės simptomams, tokiems kaip karščio mušimas, slopinimui.
Didžiojoje Britanijoje atliktų tyrimų duomenimis, vartojant šalavijo lapų ištraukas ar sausus miltelius, pacientams sumažėdavo prakaitavimas net 50 proc.
Raktiniai žodžiai » Valgomi augalai