Ypač dažnai grybelinės ligos pažeidžia anksti sėjamų ir ilgai dygstančių daržovių rūšis, pvz., žirnių, agurkų, morkų ir petražolių sėklas bei jaunus daigelius. Sėklas reikia beicuoti, mirkyti įvairiuose augalų nuoviruose ir ištraukose ar specializuotose parduotuvėse nusipirktuose milteliuose sėkloms beicuoti.
Ypač tinka sėklų beicavimui vaistinio valerijono žiedų tirpalas ir ramunėlių ištrauka.
Su valerijono tirpalu rekomenduojama beicuoti visus svogūninius augalus, bulves, salierus, pomidorus. 1 ar 2 arbatinius valerijono žiedų ekstrakto šaukštelius įpilkite į 1 l vandens ir kartkartėmis pamaišydami laikykite parą. Tirpale sėklas laikyti rekomenduojama apie 15 min., po to nusausinti ir pasėti.
Ramunėlių ištrauka beicuojamos salotų, pupelių, žirnių, įvairių rūšių kopūstų, ridikų ir ridikėlių sėklos. 2 šaukštelius ramunėlių žiedų užpilkite 2 l vandens, palaikykite 2 paras, kartais pamaišykite. Sėklas 15 min. pamirkykite, nusausinkite ir pasėkite.
Be paminėtų, beicavimui galima naudoti ir kitus augalus. Tad, augalai tinkantys sėklų beicavimui:
Valerijonų ekstraktas.
Vaistinių ramunėlių arbata.
Asiūklių preparatas.
Krienų ištrauka.
Česnakų ištrauka.
Alijošių sulčių tirpalas.
Serenčių ištrauka.
Paprastųjų ievų šakučių nuoviras.
Didžiųjų pentinių ištrauka.
Medžio pelenai.
Raktiniai žodžiai » Sėklos