OBUOLIAI
Vienas iš brandos rodiklių - vaisiaus kotelio prisitvirtinimo prie šakos stiprumas. Jei yra sveikų krituolių, jei skinamas obuolys lengvai atsiskiria nuo šakos, vaisinės šakutės nelūžinėja, vadinasi, veislė jau pasiekė skynimo brandą.
Obuolius ir kitus vaisius skinti patariama esant giedriems orams, bei pradėti išgaravus rasai. Jei diena saulėta vertėtų vidurdienį daryti pertrauką, nes įkaitę, šlapi nuo lietaus ar rasos vaisiai prastai laikosi ir greitai pradeda pūti.
Svarbus skynimo brandos rodiklis yra obuolio minkštimo kietumas. Nesunokę obuoliai būna labai kieti. Prieš sunokimą minkštimas kiek suminkštėja ir pasiekia kiekvienai veislei būdingą lygį (kietumas matuojamas Magnesso kitmačiu - obuolių kietumas prieš skynimą būna nuo 7 iki 9 kg/kv. cm).
Skynimo laiką paprasta patikslinti 1 proc. jodo tirpalu. Nesunokusiuose vaisiuose yra daug krakmolo, kurį jodas nuspalvina mėlynai. Jei visas perpjauto vaisiaus plotas nusidažo intensyvia spalva - vaisių brendimas dar neprasidėjęs. Krakmolas pirmiausia skyla prie sėklų kamerų bei vaisiaus kotelio. Jeigu šiose dalyse lieka šviesių plotelių, vadinasi vaisiai pradėjo nokti.
Nuskintus obuolius (kaip ir bet kokius kitokius skinamus vaisius), ypač šiltą ir saulėtą rudenį, reikia nedelsiant atvėsinti statyti į pavėsį, pridengti ir, jei galima, laikyti per naktį ir anksti rytą sunešti į atvėsintą rūsį.
Obuolius reikėtų skinti su koteliais, nes be kotelių nuskinti vaisiai greitai sugenda.
Nepatartina žieminių veislių obuolių laikyti kartu su rudeninių veislių, nes pastarieji greičiau noksta ir išskiria daugiau etileno dujų. Nuo šių dujų žieminiai obuoliai greičiau noksta ir trumpiau laikosi.
Obuolių išsilaikymas bet kokiuose sandėliuose priklauso nuo patalpos temperatūros, santykinės oro drėgmės ir sudėties. Priklausomai nuo veislės, geriausia obuolius laikyti nuo-1 C iki +4 C temperatūroje.
Obuoliai sugeria pašalinius kvapus, todėl jų negalima laikyti kartu su stiprų kvapą turinčiomis kitomis daržovėmis (česnakais, svogūnais).
Obuolių ir kriaušių taip pat nereikėtų laikyti vienoje patalpoje. Kriaušės daugiau išskiria etileno ir taip nokina obuolius. Taigi, jeigu obuolių saugykloje yra nors ir nedidelis kriaušių kiekis, obuolių išsilaikymo trukmė gerokai sutrumpėja.
VERTĖTŲ ŽINOTI:
Rudeninių veislių obuolių sėklos ruduoja obuoliams nokstant, o žieminių veislių - anksčiau nei noksta vaisiai.
Obuolius vertėtų skinti per kelis kartus, pirmiausia reikėtų nuskinti ant medžio viršūnų bei stambesnius vaisius.
Raktiniai žodžiai » Derlius Obuoliai Vaisiai