PRIESKONINIAI ŽALUMYNAI
Špinatų, petražolių, krapų, rūgštynių, salierų ir svogūnų žalumą polietileno maišeliuose patariama laikyti 0 C temperatūros šaldytuve.
Kad salotos nenuvystų, kol jas parvešite iš sodo į namus, vakare jas palaistykite, ryte nupjaukite lapus, apipilkite šaltu vandeniu, paskleiskite ant stalo, šiek tiek apdžiovinkite. Po to stambiai supjaustykite, sudėkite į emaliuotą puodą. Ir jokiu būdu nesūdykite! Uždenkite dangčiu ir padėkite į šaldytuvą. Puodą, parsivežę iš sodo, vėl padėkite į šaldytuvą. Salotos išsilaikys 5 dienas.
Špinatai skinami, kol būna švelnūs ir neperaugę. Peraugę tampa ne tik neskanūs, apkartę, bet net ir kenksmingi. Nuskintus lapus reikia tuoj pat suvartoti arba juos (ir iš jų pagamintus patiekalus) dėti į šaldytuvą ir saugoti ne ilgiau kaip 2 dienas. Šiltai laikomi per 24-28 val. iš juose esančių nitratų susidaro nitritai, kurie žalingi žmogaus organizmui. Dėl tos pačios priežasties niekada nešildykite špinatų valgių.
Nuskintus šviežius žalumynus rekomenduojama laikyti visiškoje tamsoje, tačiau neverta jų laikyti ilgiau kaip 2 dienas.
Norėdama prailginti vartojimo laiką iki 810 dienų, žalumynus kruopščiai nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į užsukamus stiklainius, išklotus drėgna marle, arba užpilkite aliejumi.
Prieskonines žoleles reikia rinkti prieš pat joms pražystant, tuomet jos kvapiausios. Nuplauti šaltu vandeniu, sudėti ant lininio audinio. Vartyti, kol pradžius.
DŽIOVINIMAS - žoles surišti į nedidelius ryšelius ir džiovinti tamsioje vėdinamoje patalpoje, kol paliestos šiugždės ir lapeliai lengvai subyrės tarp pirštų. Nuskabyti lapelius, sugrūsti į sandariai užsukamus stiklainius ir laikyti tamsioje vietoje. Šitaip galima džiovinti bazilikus, gelsves, čiobrelius, mairūnus, rozmarinus, šalavijus.
UŽŠALDYMAS - šaldyti tinka čiobrelius, krapus, gelsves, mairūnus, mėtas, petražolių lapelius, ožiažoles, rozmarinus, melisas. Šviežius žalumynus išdžiovinti ir užšaldyti induose taip, kad galima būtų išimti nedidelį kiekį. Rekomenduojama šaldyti su sviestu išrintus žalumynus, mat riebalai apsaugo juos nuo oksidacijos.
Žalumynų šaldymui idealiai tinka ledo formelės: į kiekvieną skyrių pridėkite po šaukštą susmulkintų žalumynų, užpilkite vandeniu ir sušaldykite. Prireikus tokį kubelį tereikės įmesti į karštą patiekalą, pvz., sriubą. Kad žalumynai neprarastų spalvos, prieš sušaldydama juos kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį.
Raktiniai žodžiai » Derlius Prieskoniai