PUPELĖS / PUPOS
Pupelių ankštis patariama pradėti skinti praėjus 8-12 dienų po to, kai pasirodo ankščių užuomazgos.
Jeigu norima valgyti šviežias pupeles, jas reikia skinti, kol ankštys dar žalios spalvos, o pupelės jose matomos kaip nedideli sustorėjimai.
Norėdami užauginti sunokusias pupelių sėklas, jas reikėtų auginti tol kol ant krūmo išdžius pupelių ankštys.
Pupeles patariama laikyti neišlukštentas.
Pupas galima skinti ir neprinokusias. Jas galima vartoti žalias ir virtas.
Ilgam laikymui tinka vaškinės brandos arba visiškai prinokusios pupos.
Nuskintų šparaginių pupelių ankščių kokybė labai greitai pablogėja, todėl juos patariama kiek galima greičiau suvartoti, užaldyti ar konservuoti.
Be to, nereikėtų vėluoti nuimti šparaginių pupelių derliaus, nes maistui tinka tik jaunos, nesukietėjusios, nesubrendusios ankštys lenkiamos jos turėtų lengvai perlūžti. Sėklos turėtų būti ne didesnės už kviečio grūdą peraugusios tampa nebeskanios.
Patartina šparagines pupeles skinti praėjus 2-3 savaitėms po žydėjimo. Maistui skinamos kas 3-6 dienos.
Sukietėjusias ankštis palikime augti iki visiškos brandos (kol sunoks sėklos).
Kambario temperatūroje šparagines pupeles patartina laikyti ne ilgiau kaip parą, žemesnėje temperatūroje galima ir savaitę.
Raktiniai žodžiai » Daržovės Derlius Pupelės Pupos