SVOGŪNAI
Auginant svogūnų galvutes svarbiausia yra neskubėti ir leisti joms gerai subręsti. Svogūnų galvutes reikia kasti tik tada, kai ant žemės natūraliai suguls (nuvys) ne mažiau kaip pusė svogūnų laiškų.
Svogūnų galvutes patariama kasti sausomis ir saulėtomis dienomis.
Kasant galvutes svogūnų laiškų kaklelis turi būti jei ne sausas, tai bent ne minkštas.
Jei nusistovi drėgni, lietingi orai, iškastas svogūnų galvutes būtina tuoj pat sunešti į pavėsines bei jas pravėdinti.
Jei yra gražūs orai, nukastas svogūnų galvutes patariama palikti ant lysvių kelias dienas paskleidus plonu sluoksniu, kur jie gerai išdžiūsta ir užsidaro galvučių kaklelis.
Prieš nešant svogūnų galvutes į saugyklas, jas atrinkite ir per žiemą nelaikykite mechaniškai pažeistų ar ligotų galvučių.
Storakakliai būna nevisiškai subrendę, todėl juos pirmiausia sunaudokite maistui.
Geros kokybės subrendusios ir pradžiovintos svogūnų galvutės yra kietos, padengtos sausais lukštais ir turinčios sausą laiškų kaklelį. Jei šis kaklelis yra storas, tai svogūnų galvutės dar nėra subrendusios arba jau pradėjusios dygti, tokių svogūnų galvučių ilgai neišlaikysite, nes jos netrukus ims pūti.
Jei kaklelis yra įspraustas į svogūnų galvutę arba yra minkštas, tai požymis, jog svogūnų galvutes pažeidė puvinys - tai bene pavojingiausia svogūnų liga, todėl šias svogūnų galvutes patariama kiek galima greičiau, esant galimybei, suvartoti.
Išdžiovintas svogūnų galvutes patariama sudėti į orui pralaidžias dėžutes, kurias laikykite sausoje patalpoje.
Svogūnų galvutes galima laikyti ir supintas į taip vadinamas svogūnų kasas.
Prieš nešant į saugyklas svogūnų galvutes galima pabarstyti susmulkinta kreida, svogūnų galvutės geriau išsilaikys: 10 kg. svogūnų galvučių pabarstyti prireiks 150-200 g. susmulkintos kreidos.
Laikant svogūnus šaltai, optimali patalpos temperatūra turi būti -1-3 C, o santykinė drėgmė 65-80 proc. Taip laikomi svogūnai puikiai sulaukia vėlyvo pavasario.
Raktiniai žodžiai » Daržovės Derlius Svogūnai