AVOKADAI
Persea americana - deja dėl sudėtingo žydėjimo vaisiai mūsų sąlygomis greičiausiai neužsimegs, bet dėl savo patrauklių lapų tai labai tinkama rūšis interjerui. Avokadas, išaugintas iš sėklos, pražysta 68 metais. Avokadui reikalinga išsklaidyta šviesa. Galite jį auginti bute, ofise ar šiltnamyje. Vasarą galite jį pastatyti balkone arba sode.
Avokadas nėra reiklus dirvai. Jam užtenka lengvos, vidutiniškai rūgščios žemės, paprastai naudojamos sodininkystėje. Visus metus jam būtina drėgna, bet ne per daug laistoma žemė. Esant sausrai gali numesti lapus. Patartina laikas nuo laiko apipurkšti vandeniu.
Avokadas lengviausiai dauginamas sėklomis. Auginiais galima dauginti tik kelias rūšis.
Sėklas reikia pamerkti vandenyje iki pusės, buku galu žemyn. Mirkykite jas tol, kol pradės dygti. Kad sėklos nesupūtų, patartina nemirkyti jų ilgiau nei 3 mėnesius. Jei per tris mėnesius sėklos nepradės dygti, vis tiek jas sėkite. Paprastai, neužilgo po pasėjimo, sėklos pradeda dygti ir augti.
3/4 sėklas užkaskite žemėje buku galu žemyn. Man pasiteisino jų sodinimas po vieną į didelį indą, kuris vėliau uždengiamas stiklo lakštu. Tokiu būdu ten susidaro drėgna terpė, pagreitinanti dygimą. Rinkitės lengvą ir purų substratą (dirvą), kad vandens perteklius galėtų iš karto išbėgti. Stiklo lakštą kasdien nuimkite maždaug 30 minučių, kad sėklos nepasidengtų pelėsiu.
Sėklos geriausiai dygsta, kai visą dieną laikomos šiltai. Ideali temperatūra yra virš 25 C°. Po to, kai užaugs pirmieji lapai, užtenka kambario temperatūros.
Aukštą temperatūrą lengviausia išlaikyti, indą padėjus ant šilto radiatoriaus. Todėl geriausia sėklas sėti žiemą, šildymo sezono metu.
Mūsų sąlygomis avokadai auga pakankamai greitai. Šakotas, maždaug 1 m aukščio medis gali užaugti per dvejus metus.
Užauginti avokado vaisių mūsų sąlygomis tikriausiai neįmanoma. Tačiau šiandien juos nesunku rasti parduotuvėse. Deja, užauginti augalą iš sėklos vaisių, pirktų parduotuvėje, specialistai sako kad nepavyktų, nes jos retai kada yra daigios, kadangi vaisiai paprastai yra nuskinti dar nesubrendę. Tačiau, mums buvo pavykę.. išdygo... tiesa auginti nelabai sekėsi, rudenį numesdavo visus lapus, o pavasarį išsprogdavo naujai. Tačiau tik iš viršūnės. Ir deja trečius metus nusprendėm - kad mes visgi jo nemokam auginti :)
Avokadas yra maistingiausias vaisius pasaulyje. 100 g jo minkštimo energetinė vertė prilygsta 840 kJ (palyginimui: bananai 355 kJ, mango 215, papaja 180, pomidorai 90, agurkai tik 0,64). Jame yra 532% lengvai į odą įtrinamų riebalų ir jis yra vertinga kosmetinių priemonių sudėtinė dalis. Pagal cheminę sudėtį avokadas nėra vaisius, nors jį ir priskiria prie vaisių.
Vaisiai būna tinkami maistui kai paspaudus pirštu atsiranda įdubimas. Jei jis kietas, tai dar kurį laiką reikia nokinti. Maistui sunokę vaisiai perpjaunami išilgai, išimamas kauliukas. Pats minkštimas yra riebus, sviesto skonio ir gelsvai žalio atspalvio. Vaisiaus minkštime esančias riebalų rūgštis nuo oksiadacijos galima apsaugoti suvilgius jį citrinos sultimis. Neapdorotas citrinos rūgštimi minkštimas ruduoja ir praranda daug biologiškai veiklių medžiagų.
Vaisiai naudojami šaltiems užkandžiams, salotoms gaminti. Iš prinokusių avokadų išgaunami riebalai, naudojami kosmetikos priemonių gamyboje.
Dažniausiai vartojamas šviežias. Jis supjaustomas, pridedama citrinos sulčių, druskos ar prieskonių ir valgomas šaukšteliu.
P a p i l d ė G i e d r ė: Dar norėčiau papildyti, kad avokadų lapų arbata - puikus gėrimas, turintis antioksidantinių savybių. Taigi, jei namų sąlygomis išaugintas medelis, kuris vaisių neduos - tai nebus vien tik dekoratyvinis augalas. Galima mėgautis avokado lapų arbata.
P a p i l d ė G i n t a u t a s: Giedre, Avokado lapai yra toksiški. Arbata nėra geras sprendimas.
P a p i l d ė S a u l i u s: Papildomas patarimas avokado daiginimui iš kauliuko: Išėmę kauliuką, atsargiai, nulupkite jo rudą žievelę, stengdamiesi nepažeisti paties kauliuko (geriausia nagais). Nuluptą kauliuką įvyniokite į sušlapintą popierinį rankšluostį ir įdėję į plastikinį maišelį padėkite šiltoje vietoje (pvz. ant saulės šildomos palangės). Kartą per savaitę patikrinkite ar popierinis rankšluostis neišdžiūvo, jei reikia pakartotinai padrėkinkite. Priklausomai nuo kauliuko brandos, per 4 - 6 savaites jis "nubus", suskils ir išleis šaknelę, tuomet rekomenduojama kauliuką perkelti į indą su vandeniu (įmerkti 1/4 - 1/3 kauliuko), ir leisti toliau vystytis šaknims. Šiuo būdu iki šiol man sudygo visi daiginti avokadai.
P a p i l d ė skaitytojas: Man avokadai sudygo tiesiog pavasarį pasodinus kauliukus giliau į žemę šiltnamyje šalia pomidorų. Dygo ilgokai, bet iki rudens išaugo per du sprindžius - žiemoti nešim į namus ir žiūrėsim kaip seksis toliau augti.
P a p i l d ė J u r g i t a: Įkišu į bet koki vazoną namie, bet kokiu metu laiku ir be jokio paruošimo - visada išdygsta, bet vis šunys nulaužia arba pamirštu palaistyti - vandens jiem reikia daug. Yra dar vienas balkone, jau jam du metai (Airijos sąlygomis) gyvena be jokios priežiūros.
Daugiau apie avokadą »
Raktiniai žodžiai » Augalų auginimas Avokadas Kambariniai augalai Vaisiai