Anakardžių riešutai - tai anakardinių šeimos visžalių medžių rūšis, kilusi iš Brazilijos, bet dabar auga daugelyje tropinių kraštų (Indijoje, Pietryčių Azijoje, Vakarų ir Rytų Afrikoje, Irane).
Tai nedidelis, 10-12 m aukščio medis, dažnai netaisyklingu kamienu ir labai plačia laja. Brazilijoje netgi auga anakardžio medis, kuris užima net 7500 m² plotą ir yra laikomas didžiausias pasaulyje anakardžio medis.
Anakardžio medžio lapai apie šaką išsidėstę spirališkai, ovalūs, odiški, lygiakraščiai, 4-22 cm ilgio ir 2-15 cm pločio. Žiedai susitelkę iki 26 cm ilgio šluotelėje, smulkūs, žalsvi, vėliau paraustantys, 7-15 mm ilgio vainiklapiais. Subrandina netikrąjį vaisių ovalų arba kriaušišką, 5-11 cm ilgio, raudonos arba geltonos spalvos anakardį su labai minkštu, sultingu ir skaniu minkštimu. To minkšto vaisiaus viršūnėje ir susidaro tas tikrasis vaisius, vadinamas - anakardžio riešutu. Tai lenktas, iš dviejų skiltelių sudarytas sausasis kaulavaisis, savo forma primenantis inkstą, jo viduje yra tokios pat formos sėkla. Šviežiose sėklose gausu odos alergiją sukeliančios anakardžio rūgšties, todėl anakardžio riešutai visų pirma yra pakepinami ir tik tuomet būna tinkami valgymui.
Kol ateina iki valgytojų stalo, anakardžio riešutai praeina gan ilgą kelią:
1. Nuskinti riešutai ir jų vaisiai atskiriami.
2. 2-3 dienas džiovinami saulėje.
3. Kelias valandas garinami.
4. Specialiu aparatu nulupamas kevalas.
5. Rankomis atrenkami riešutai.
6. 24 val kepami specialioje krosnyje.
7. Nulupama plona rusva odelė.
8. Ir galiausiai riešutai išrūšiuojami pagal kokybę.
Anakardžio riešutų nauda sveikatai:
Anakardžių vartojimas padeda organizmui panaudoti geležį, pašalinti laisvuosius radikalus, gaminti odos ir plaukų pigmentą melaniną.
Anakardžių riešutai yra puikus fosforo šaltinis. Fosforas padeda stiprinti ir išsaugoti kaulus ir dantis, padeda aprūpinti organizmo ląsteles maistinėmis medžiagomis.
Anakardžių riešutuose ne taip ir mažai kalis, kuris yra reikalingas raumenų susitraukinėjimo funkcijai atlikti, bei stabilaus širdies ritmui palaikyti. Daug kalio turinti dieta mažina kraujo spaudimą.
Anakardžiai turi dielį kiekį vario, kuris yra gyvybiškai svarbus energijai užtikrinti, padeda lanksčiau veikti kraujagyslėms, kaulams ir sąnariams.
Anakardžių riešutai yra puikus magnio šaltinis. Magnis padeda kaliui reguliuoti raumenų susitraukinėjimo funkciją. Jis reikalingas kraujo krešėjimo funkcijai, taip pat kaulų ir dantų sveikatai palaikyti.
Magnis, esantis anakardžių riešutuose, veikdamas su kalciu užtikrina sveiką kaulų ir raumenų augimą.
Anakardžių riešutai rekomenduojami moterims menopauzės laikotarpiu.
Kasdienis anakardžių riešutų valgymas naudingas ir akims
Anakardžių riešutai, kaip pagalbinė priemonė, naudojami medžiagų apykaitos sutrikimams šalinti,
Anakardžių sudėtyje gausu mononesočiųjų riebalų, kurie skatina gerą širdies ir kraujagyslių veiklą.
Anakardžių riešutai ne tik padeda numalšinti dantų skausmą, bet ir padeda išlaikyti sveikus dantis ir dantenas.
Odos priežiūrai ir plaukams stiprinti rekomenduojamas anakardžių riešutų aliejus, beto, jis apsaugo ir nuo vėžinių odos susirgimų. Anakardžių riešutuose esntis varis skatina melanino gamybą, paryškina plaukų spalvą bei suteikia plaukams natūralaus žvilgesio bei švelnumo.
Anakardžių riešutai rekomenduojami besilaukiančioms moterims, nes juose yra nėščiosioms būtinos folio rūgšties.
Anakardžių riešutus patariama valgyti ir kontraceptikus vartojančioms moterims.
Vegetarams anakardžių riešutai - nepakeičiamas geležies ir baltymų šaltinis.
Anakardžių riešutai rekomenduojami esant depresijai, taip pat pagelbės stresinėje aplinkoje, nes teigiamai veikia nervų sistemą, padeda įveikti stresą ir šiai gerina nuotaiką ir savijautą.
Maistinė vertė - 100 g anakardžio riešutų yra:
Kalorijos - 585 kcal.
Cholesterolio - 0 mg.
Angliavandenių - 30 g.
Baltymų - 18 g.
Riebalų - 43,85 g.
Vitaminas B1 (37%) 0,423 mg
Vitaminas B2 (5%) 0,058 mg
Vitaminas B3 (7%) 1,062 mg
Vitaminas B5 (17%) 0,86 mg
Vitaminas B6 (32%) 0,417 mg
Vitaminas B9 (6%) 25 μg
Vitaminas C 0,5 mg.
Vitaminas E (6%) 0,90 mg
Vitaminas K (32%) 34,1 μg
Kalcis (4%) 37 mg
Varis (110%) 2,2 mg
Geležis (51%) 6,68 mg
Magnis (82%) 292 mg
Manganas (79%) 1,66 mg
Fosforas (85%) 593 mg
Kalis (14%) 660 mg
Selenas (28%) 19,9 μg
Natris (1%) 12 mg
Cinkas (61%) 5,78 mg
Ir dar, keli faktai apie anakardžių riešutus:
Riešutų valgymas mažina blogojo cholesterolio kiekį, tačiau tik tuo atveju, jei žmogaus mityba iš principo yra sveika.
Pernelyg didelis anakardžių riešutų kiekis gali sukelti pilvo pūtimą ir žarnyno dujų kaupimąsi.
Indijoje ir JAV daugiausia pasaulyje suvartojama anakardžio riešutų.
Anakardžio riešutai pasaulyje treti pagal suvartojamumą tarp ant medžių augančių riešutų.
© Laima | www.walnuts.lt
Raktiniai žodžiai » Anakardžių riešutai Maistas Maistinė vertė Poveikis sveikatai Riešutai
Gausus gervių skrydis per šv. Lauryną (rugpjūčio 10 d.) - žada giedrą rugpjūtį, šiltą rudenį.
Liūto ženklo dienomis patariama ruošti miško medžiagą statyboms, nes šiuo metu nukirsti medžiai kietesni ir ne taip greit pūva.
Jei pradeda dygti kelmučiai, vasara baigiasi.
Jei rugpjūčio pradžioje griaudėja kelias dienas iš eilės - ruduo bus šiltas ir ilgas.
Jei pirmosiomis rugpjūčio dienomis lyja - sėkminga bus žiemkenčių sėja.
Jei dieną kai Vėžio ženklo sfera ir ekliptiką kerta Liūto ženklo žvaigždyną (paskutinę dieną) sugriaudėjo perkūnija, tai yra pavojus supūdyti rugius ir vasarojų, nes po to gali prasidėti ilgi lietūs.
Jei rugpjūtį išskrenda gervės - bus ankstyva žiema.