Riešutai » Pistacijos

Pistacijos | Pistacia | 1

PISTACIJOS (lot. Pistacia) – priskiriamos anakardinių (Anacardiaceae) šeimos augalų genčiai. Natūraliai auga Kanarų salose, Šiaurės vakarų Afrikoje, Pietų Europoje, Centrinėje ir Rytų Azijoje, Šiaurės Amerikos pietinėje dalyje..

Pistacijos pavadinimas, manoma kad turi persiškos kilmės (pagal vietovę Pesteh).

Pistacijos, tai labai lėtai augantys, paprastai nesiekiantys 10 m. aukščio, ilgaamžiai (~400 metų), mėgstantys šilumą medžiai, su stipria šaknų sistema, siekiančia net 15 metrų gylio. Žydi pavasarį, vaisiai subręsta liepos—rugsėjo mėnesį ir dar vėliau.

Vaisiai (sėkla) iš pradžių turi balzganą išorinį apvalkalą/kevalą, kuris paprastai yra natūralios smėlio spalvos, pati sėkla pradžioje yra šviesiai žalios spalvos. Vaisiui bręstant, kevalas džiūsta, sėklos spalva keičiasi nuo žalios iki geltonos/raudonos. Vaisiui subrendus kevalas skyla.

Tai dvinamis augalas, t.y norint sulaukti derliaus turi būti vyriškas ir moteriškas augalo medis.


VARTOJIMAS

Pistacijų skonis ir kvapas malonus, ji valgoma šviežia, sūdyta arba kepta. Sėklų dedama į valgomuosius ledus, tortus, marcipanus. Plačiai naudojama konditerijoje, kulinarijoje.

• Iš pistacijų riešutų gaminamas netgi ir kavos pakaitalas.
Jorko universiteto chemikai tvirtina, jog terpentininės pistacijos turi tą patį cheminį "parašą" kaip tikra kava, o tai reiškia, kad iš jų būtų galima išgauti ne tik tą patį skonį, bet ir kvapą, panašų į karamelės ir deginto cukraus vienu metu.
"The Sunday Telegraph" alternatyvą išbandyti paprašė kavos ekspertę Danielle Hadley. Švieži pistacijų riešutai mažai skyrėsi nuo įprastų pistacijų, tačiau paskrudinti jie, įgavo įprastą kavos kvapą.

Beje, pistacijų kava, anot specialistų yra sveikesnė nei kavos pupelių, be to ir pigesnė, o skoniu nei kiek nenusileidžia kavai, nors... aišku, skonis slidus dalykėlis..

• Aukštos kokybės nedžiūstantis pistacijų aliejus vartojamas saldumynams ir dešroms gaminti, parfumerijoje ir medicinoje. Dažnai vartojamas kūno masažams.

• Svarbios reikšmės liaudies ūkiui turi pistacijos lapų ataugų panaudojimas nuo įvairių vabzdžių įkandimų. Jose yra iki 50% rauginių medžiagų. Jos vartojamos, rauginant geriausių rūšių odas. Iš lapų ataugų taip pat gaminami puikūs avietiniai dažai kilimams ir šilko gaminiams, mėlyni ir juodi dažai tekstilei dažyti.

• Pistacijos medienos sakai, dar vadinama ir mastika ir riebusis aliejus — vertinga žaliava lakų ir dažų pramonei.


!!! BEJE,

• Per dieną patariama suvalgyti ne daugiau kaip penkiolika pistacijos riešutų branduolių.
• Kuo žalesni pistacijos riešutai, tuo jie naudingesni bei vertingesni maistine verte.


Pistacijų nauda sveikatai

• Kasdienis pistacijų vartojimas stiprina širdį, teigiamai veikia kraujagysles, gali sumažinti širdies ligų riziką.

• Patariama valgyti, jei padažnėjo širdies plakimas, jei sergate kepenų ligomis ar vemiate.

• Sugeba panaikinti "blogojo" cholesterolio kiekį kraujyje. Mokslininkai teigia, kad užkandžiavimas pistacijų riešutais dukart per dieną pastebimai sumažina cholesterolio kiekį kraujyje ir tikimybę susirgti širdies ligomis.
Amerikiečių mokslininkai tyrė tris žmonių grupes - vieni pistacijas valgė du kartus per dieną, kiti vienąkart, o treti visai jų nevalgė.
Visi tyrimo dalyviai laikėsi sveikos mitybos. Po kelių savaičių buvo nustatyta, kad pirmos grupės tiriamųjų, pistacijas valgiusių dukart per dieną, kraujyje cholesterolio kiekis sumažėjo 11,6 proc., valgiusių kartą - 3 proc. Tų žmonių, kurie riešutų nevalgė, cholesterolio kiekis nepasikeitė.

• Puikus antioksidantų šaltinis.

• Tiems, kurių regėjimas yra prastas, patartina valgyti jas kur kas dažniau: liuteino ir zeaksatino elementai labai naudingi regėjimui bei stabdo akių nusilpimą.

• Teigiamas poveikis smegenų, kepenų veiklai.

• Padeda intensyvaus fizinio krūvio laikotarpiu bei greičiau atsigauti po sunkių ligų.

• Pasižymi kraują valančiomis savybėmis.

• Pistacijų aliejus naudojamas strazdanų ir dėmių ant odos pašalinimui.

• Padeda kamuojant skrandžio spazmams.

• Padeda numesti svorį ir išvalyti kūną nuo toksinų.

• Mažina vėžinių susirgimų riziką, padeda organizmą išvalyti nuo laisvųjų radikalų.

• Mokslininkai nustatė, kad tik 30 g pistacijų kasdien, padidina vyrų potenciją.

• Eteriniai aliejai, esantys šiuose riešutuose, žvalina organizmą, gerina nuotaiką.


Maistinė vertė - 100 g pistacijų yra:

• Pistacijos - tai mažiausiai koloringas riešutas. Vienoje pistacijoje yra tik 3-4 kcal.

• Be to, jose yra net ~30 įvairių mineralų, vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų

Kalorijos - 562 kcal
Angliavandeniai - 27,51 g
Riebalai - 45,39 g
Baltymas - 20,27 g
liuteinas zeaksantiinas - 1205 μg
Vitaminas B1 - (76%) 0,87 mg
Vitaminas B2 - (13%) 0.160 mg
Vitaminas B3 - (9%) 1,300 mg
Vitaminas B5 - (10%) 0,52 mg
Vitaminas B6 - (131%) 1,700 mg
Vitaminas B9 - (13%) 51 μg
Vitaminas B12 - (0%) 0 μg
Vitaminas C - (7%) 5,6 mg
Vitaminas D - (0%) 0 μg
Vitaminas E - (15%) 2,3 mg
Vitaminas K - (13%) 13,2 μg
Kalcis - (11%) 105 mg
Geležis - (30%) 3,92 mg
Magnis - (34%) 121 mg
Manganatas - (57%) 1,2 mg
Fosforas - (70%) 490 mg
Kalis - (22%) 1025 mg
Cinkas - (23%) 2,2 mg
Varis - (65%) 1.3 mg
Natris - (33%) 1 mg.
Selenas - (10%) 7 mg


ĮDOMYBĖS (kažkur, kažkada teko skaityti)

• Vaisius pistacijų medžiai paprastai veda kas 2-3 metus.

• Pistacijos yra skinamos dažnai naktį, nes saulėtomis dienomis medžiai skleidžia svaiginantį kvapą ir ilgai būnant šalia pstacijų medžių gali sukelti galvos skausmą.

• Kabantieji Babilono sodai buvo, būtent iš pistacijų medžių.

• Pistacijos yra vienas iš dviejų riešutų (migdolai ir pistacijos), paminėtų Biblijoje.

• Vyrauja nuomonė, kad, būtent Kalifornijos pistacijos — pačios kokybiškiausios. ("California Grown" - Išauginta Kalifornijoje).

O jei paklausite kodėl? ogi Kalifornijoje galioja patys griežčiausi pesticidų naudojimo standartai ne tik visoje JAV, bet ir pasaulyje.

• Irane pistacijos vadinamos "laimingu riešutu" ar tiesiog laimės riešutais.

• Kinijoje pistacijos simbolizuoja sveikatą, sėkmę ir laimę, todėl dažnai kinai jų dovanoja per Naujuosius metus.

• Prancūzijoje pistacijos patiekiamos kaip aperityvas - lengvi gėrimai ir patiekalai, patiekiami prieš valgį tam, kad sužadintų apetitą.

• Pistacijoms būdinga puiki savybė – kitaip nei graikiniai ar kiti riešutai, ilgiau pastovėjusios jos neapkarsta.

• Vasario 26 — ąją švenčiama Pasaulinė Pistacijų Diena.

© Laima | www.walnuts.lt


Raktiniai žodžiai » Maistas • Maistinė vertė • Pistacijos • Poveikis sveikatai • Riešutai •

 Taisyti | Papildyti  



GYVENKIME sveikai, gražiai, spalvotai, patogiai, aktyviai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaudami, grybaujant, sapnuojant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)

Ką išduoda pati gamta?

• Jei rugpjūčio pradžioje griaudėja kelias dienas iš eilės - ruduo bus šiltas ir ilgas.

• Liūto ženklo dienomis patariama ruošti miško medžiagą statyboms, nes šiuo metu nukirsti medžiai kietesni ir ne taip greit pūva.

• Jei rugpjūčio pradžioje dažnai griaudėja - sakoma jog šieno pakaks visai žiemai.

• Gausus gervių skrydis per šv. Lauryną (rugpjūčio 10 d.) - žada giedrą rugpjūtį, šiltą rudenį.

• Jei rugpjūčio viduryje pradeda lyti - tai lietingi orai užtruks dar ilgai.

• Jei gandrai išskrenda prieš rugsėjo 1 - tikėtina, kad ruduo bus šaltas.

• Jei subrendusios avižos antra kartą sužaliuoja - ruduo bus darganotas.

Kambarinių jukų įvairovė
Kambarinių jukų įvairovė ..Gentyje priskaičiuojama apie 40 jukos rūšių. Mūsų sąlygomis patalpose dažniausiai auginama: alavijinė juka (Yucca aloifolia), kurios lapai turi smailius galus ir dramblinė juka (Yucca elephantipes), kurios lapai neaštrūs....

© 2oo8-2024. Laima&LS. Kontaktai. Paskutinis atnaujinimas: 2024-05-29  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas