Vargu ar dar yra kitų tokių vertingų medžių Lietuvoje - jie tinka ir maistui, ir vaistui, ir medienai...
Žinoma didžiausią vertę turi graikinių riešutmedžių vaisiai, kuriuos pati gamta taip įpakavo, kad laikytųsi, neprarasdami naudingųjų savybių kelerius metus.
Pagal baltymų kiekį graikiniai riešutai čempionai - šviežiuose riešutų branduoliuose susikaupia 20-25 % baltymų (gerokai daugiau negu kviečiuose), kuriuose yra dauguma aminorūgščių, iki 74 % riebalų - aliejaus (juose yra žmogaus organizme nesintetinamų rūgščių), iki 19-21 % angliavandenių. Tad vieno kilogramo graikinių riešutmedžių riešutų kaloringumas prilygsta 2 kl. kvietinės duonos ir 1 kg. jautienos (kartu sudėjus) kaloringumui. Šie riešutai 50 kartų daugiau turi vitaminų nei citrusiniai vaisiai ir 8 kartus nei juodieji serbentai. Branduoliuose yra A, C, E, P ir B grupės vitaminų bei omega-3 riebiųjų rūgščių.
P l a č i a u »» gydomosios riešutų savybės
Pagal kaloringumą jie prilygsta mėsai arba sviestui, nes juose yra 75 proc. riebalų, bet daugelyje jų nėra sočiųjų riebalų rūgščių, kurios didina cholesterolio kiekį kraujyje. Taigi pasakymas, kad riešutai tukina yra netiesa. Dietologai dažnai rekomenduoja riešutus vartoti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, turintiems padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje..
Branduoliai vartojami švieži, padžiovinti, ar pakepinti. Įvairaus pavidalo ( nesmulkinti, malti, trinti ) riešutų branduoliai vartojami tortų, chalvos, pyragėlių, sausainių ir kitų konditerinių gaminių gamybai.
Kasdienei mitybai rekomenduotini būtent žali riešutai. Paspragintuose riešutuose augaliniai riebalai praranda savo naudingąsias savybes, o perkepintuose net susidaro kancerogenų.
Pasūdytuose riešutuose gausu druskos (40 gramų riešutų - paros druskos dozė), kuri didina arterinį kraujospūdį, sulaiko organizme skysčius ir skatina celiulito vystymąsi. Be to, druska slopina natūralų pasisotinimo jausmą ir vietoj dešimties riešutėlių tariamam alkio jausmui nuslopinti prireikia suvalgyti net 200 gramų.
Taigi, juose yra labai daug neprisotintų riebiųjų rūgščių. Jos vadinamos nepakeičiamosiomis riebalų rūgštimis, kurių nuolat reikia gauti su maistu. Omega 3 riebalų rūgštis, kuri yra riešutuose, stiprina ir aktyvina smegenų veiklą. Suvalgykite po viena graikišką riešutą prieš priešpiečius bei vakarienę ir jūs gausite visą reikalingą dienos rūgščių kiekį.
!!! Jeigu esate alergiški graikiškiems riešutams, galite juos pakeisti migdolais.
Kaip ir daugumos kitų rūšių riešutmedžių, taip ir graikinių, labai vertinga mediena. Ji kieta, patvari, lengvai apdirbama, labai gražios tekstūros (ypač išryškėja pamirkyta vandenyje), todėl naudojama itin brangių baldų gamybai, prabangių lėktuvų salonų ir laivų kajučių apdailai. Muzikos instrumentų gamintojai labai vertina apačioje sustorėjusius kamienus, iš kurių gamina instrumentus.
Riešutai - ne tik maistinis, dietinis produktas, jie turi ir gydomųjų savybių.
© Laima | www.walnuts.lt
Raktiniai žodžiai » Maistinė vertė Poveikis sveikatai Riešutai
Rugpjūčio mėnesio pabaigoje išskrendančios gervės - žada būsiant šaltą žiemą, po jos - šaltą vasarą.
Koks rugpjūtis - toks vasaris.
Jei dieną kai Vėžio ženklo sfera ir ekliptiką kerta Liūto ženklo žvaigždyną (paskutinę dieną) sugriaudėjo perkūnija, tai yra pavojus supūdyti rugius ir vasarojų, nes po to gali prasidėti ilgi lietūs.
Jei pirmosiomis rugpjūčio dienomis lyja nuo pat ryto - rudens pradžia bus lietinga, jei lyti pradeda nuo vidurdienio - lietingas bus rudens vidurys, o jei artėjant vakarui - rudens pabaiga bus lietinga.
Gausus gervių skrydis per šv. Lauryną (rugpjūčio 10 d.) - žada giedrą rugpjūtį, šiltą rudenį.
Jei rugpjūčio viduryje pradeda lyti - tai lietingi orai užtruks dar ilgai.
Anksti rugpjūčio mėnesį išskrendančios kregždės - žada būsiant šaltą žiemą, po jos - šaltą vasarą.