Migdolo riešutai (Almond) :: walnuts.lt PATARIMAI

   Pradžia  Paieška  Skelbimai  Dabar skaitote: Riešutai Pradžia »


Migdolo riešutai | 1

Migdolas (lot. Prunus dulcis, sin. Prunus amygdalus, angl. Almond, vok. Mandel) – tai erškėtinių (Rosaceae) šeimos, slyvų (Prunus) genties medis. Natūraliai paplitęs Artimuosiuose Rytuose (Irane, Saudo Arabijoje, Levanto regione, pietų Turkijoje), o auginamas Viduržemio jūros regione, Pakistane, Kinijoje, JAV, Australijoje. Teigiama, kad Kalifornijoje, auginama daugiau kaip 100 rūšių migdolų.

Migdolas užauga iki 4-10 m aukščio, lapus metantis medis. Lapai lacentiški, 1,2-4 cm pločio. Žiedai rausvi, 3-5 cm skersmens, su 5 vainiklapiais. Ant šakos susiformuoja po du žiedus ir žydi anksti pavasarį. Vaisius – 3,5-6 cm ilgio kaulavaisis. Migdolo vaisiaus branduolys, vadinamas migdolo riešutu, naudojamas kulinarijoje.

Migdolas, dažnai vadinamas riešutų karalius, nes laikomi pačiais naudingiausiais riešutais žmogaus organizmui.

Migdolus galima valgyti šviežius, nors pastaruoju metu vis dažniau tenka skaityti, kad migdolus sveikiau bei daugiau gėrio pasisavinama valgant mirkytus (mirkoma per naktį) arba naudoti maisto ruošimui, jie puikiai tinka įvairiems kepiniams, salotoms (tinka ir su daržovėmis ir su vaisiais), taip pat prie įvairių mėsos, paukštienos, žuvies ir ryžių patiekalų.






Migdoluose randami pagrindiniai vitaminai bei mineralai: vitaminas E, cinkas, magnis, kalcis bei omega–3 riebalų rūgštys. Nors teigiama, kad migdolų riešutuose yra net 28 maistingosios medžiagos.


Migdolų nauda organizmui:

• Labiausiai migdolai vertinami, dėl juose esančio vitamino E.

• Taip pat migdolai vertinami, dėl juose esančių maistinių skaidulų ir baltymų, teigiama, kad suvalgę apie 30 gramų migdolų - gauname 1/8 mums reikalingų baltymų.

• Apsaugo arterijas nuo arterijoms kenksmingų uždegimų ir aterijų sienelių kalkėjimo.

• Sureguliuoti kraujo spaudimą ir taip sumažina širdies smūgio ir kitų širdies ligų riziką. Migdoluose esantis magnis gerina kraujotaką ir deguonies bei maistinių medžiagų išnešiojimą po visą kūną.

• Mažina blogojo cholesterolio kiekį.

• Kasdienis migdolų kramtymas naudingas dantims ir kaulams, jie būna stipresni bei atsparesni, mažina tikimybę susirgti osteoporoze.

• Migdolai slopina sąnarių uždegimus bei skausmus ir mažina sąnarių nelankstumą, dėl migdoluose esančių linolo ir linoleno rūgščių bei riebalų rūgščių.

• Migdolai laikomi vieni iš geriausių maistų smegenims, ypač rekomenduojamas mokinanatis.

• Kasdieninis migdolų valgymas gerina atmintį, bei tuo pačiu skatina budrumą, padeda išvengti Parkinsono ligos.

• Reguliariai valgant migdolus mažėja rizika susirgti sunkia liga kaip Alzheimeris.

• Migdolai suteikia energijos, dėl migdoluose esančių mangano ir vario.

• Mažina cukraus kiekį kraujyje ir taip padeda išvengti diabeto.

• Migdolai naudingi esant virškinimo sutrikimams, neleidžia žarnyne kauptis išmatoms, mažina riziką susirgti žarnyno vėžiu.

• Šarmina organizmą.

• Rekomenduojamas, norint susireguliuoti svorį, migdoluose esančios maistinės skaidulos, baltymai ir gerieji riebalai puikiai užtikrina sotumo jausmą.

• Juose gausu vitamino E, būtino norint turėti gražią ir sveiką odą. Odos priežiūrai rekomenduojamas migdolų aliejus.

• Migdoluose esantis cinkas skatina ląstelių atsinaujinimą ir saugo nuo plaukų slinkimo bei prisideda prie spartesnio plaukų augimo. Plaukams rekomenduojamas migdolų aliejus, kuris plaukus maitina, naikina pleiskanas bei skatina plaukų augimą, stabdo plaukų slinkimą. Aliejų reikėtų naudoti ne dažniau kaip 3 kartus per savaitę.

• Migdolai neretai vadinami moterų riešutais, nes jie labai naudingi būsimoms ir maitinančioms mamoms.


Svarbiausia migdolus valgyti kasdien, teigiama, kad pilnai užtenka 4 didelių migdolų, kad apsirūpinti organizmą svarbiausiomis maistingomis medžiagomis bei sumažinti riziką susirgti žarnyno vėžiu, diabetu, alzheimerio, parkinsono, osteoporoze, daugelio širdies ligų, išvengti silpstančios atminties ir pan..


Maistinė vertė 100 gramų migdolų:

Kalorijos - 580 kcal
Cholesterolis - 0 mg
Riebalai - 49 g
Baltymai - 21,2 g
Omega-3 - 6,0 mg
Omega-6 - 12065 mg
Angliavandeniai - 21,7 g
Vitaminas A - 1,0 IU
Vitaminas E - (175%) 26,2 mg
Vitaminas B1 (Tiaminas) - (18%) 0,2 mg
Vitaminas B2 (Riboflavinas) - (85%) 1,0 mg
Vitaminas B3 (Niacinas) - (23%) 3,4 mg
Vitaminas B4 (Cholinas) - (11) 52,1
Vitaminas B5 (Pantoteno rūgštis) - (9%) 0,5 mg
Vitaminas B6 - (11%) 0,1 mg
Vitaminas B9 (Folio rūgštis) - (13%) 50 μg
Kalcis - (26%) 264 mg
Varis - (50%) 0,99 mg
Geležis - (29%) 3,72 mg
Magnis - (75%) 268 mg
Manganas - (109%) 2,285 mg
Fosforas - (69%) 484 mg
Kalis - (15%) 705 mg
Selenas - (4%) 2,5 μg
Natris - (0%) 1 mg
Cinkas - (32%) 3,08 mg


Taip pat, pravartu žinoti:

• Migdoluose yra rūgšties, tad jų turėtų vengti tie žmonės, kurių inkstuose yra akmenų.
• Migdolų nepatariama valgyti esant silpnai peristaltikai.
• Migdolai nerekomenduojami žmonėms turintiems dėl inkstų ir tulžies pūslės problemų.
• Migdolai priskiriami prie alergiškų produktų ir alergija migdolams paprastai ne tokia ir reta.
• Sergant infekcinėmis, virusinėmis ligomis, vertėtų migdolų atsisakyti, egzistuoja nuomonė, kad migdolai skatina virusų aktyvumą.
• Migdolai bus kvapnesni, jei prieš naudojant juos sukaposite ar bent padalinsite į dvi dalis.
• Seni migdolai yra kartaus skonio, o viduje esanti masė – ne balta, o pageltusi.
• Jei nusipirkote migdolų su odele, tad odelę nebūtina išmesti, ji yra valgoma.


Ir dar:

• Migdolas - tai vienas iš pirmųjų žmogaus sukultūrintų augalų.

• Senovės romėnai migdolus vadino “graikiškais riešutais”, kadangi jie pirmiausiai pradėti auginti Graikijoje.

• Migdolai minimi dar Biblijoje.

• 1390-ųjų metų recepte pasakojama, kaip paruošti padažą austrėms su maltais migdolais.

• Tikima, kad per krikštynas, vestuves ir kitas religines ceremonijas įteiktas nelyginis migdolų skaičius (trys, penki, septyni) užtikrins sėkmingą ateitį ir atneš laimės.

• Žydams sėkmės simboliu yra migdolų ir razinų mišinys.


   © Laima | www.walnuts.lt


   Raktiniai žodžiai » Maistas • Maistinė vertė • Migdolai • Poveikis sveikatai • Riešutai •



 Taisyti / Papildyti » 










Gyvenkime sveikai, spalvotai, patogiai, skaniai, draugiškai, stipriai, etiškai, linksmai, pokštaujant, grybaujant, su meile ir Gyvenimo būdo žurnalu :)
walnuts.lt facebook'e  Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas   

© 2oo8-2024. Laima&LS. Rašyti administratoriams. Paskutinis atnaujinimas: 2024-11-01